На фона на продължаващите разследвания в Гърция за причините, довели

...
На фона на продължаващите разследвания в Гърция за причините, довели
Коментари Харесай

И Гърция за общ европейски авиофлот срещу пожарите

На фона на продължаващите следствия в Гърция за аргументите, довели до огромния пожар , унищожил стотици хектари гори на остров Евия предходната седмица, интернационалните коментатори от ден на ден разискват нуждата от общ европейски авиофлот за битка с огнената буря.

Към момента гръцките управляващи търсят двама обвинени за палежите на остров Евия, въпреки и да не се изключва разновидността огънят да е тръгнал инцидентно, оповестява " Екатимерини ".

 Стотици са евакуирани от вилнеещите пожари на гръцкия остров Евия
Стотици са евакуирани от вилнеещите пожари на гръцкия остров Евия

200 пожарникари, 75 машини, 9 хеликоптера и 7 самолета се борят с огнената буря

Вчера в Атина се организира специфична гала по награждаването на испански и италиански водачи, подпомагали гръцките си сътрудници в преодоляването на огнената буря. На нея специфична тирада държа Никос Хардалиас , шеф на гръцката работа " Гражданска отбрана ". Той означи, че церемонията е изключително значима, защото слага началото на първото активиране на избавителната стратегия на Европейски Съюз , ориентирана към подкрепяне на страните членки при пожари и други естествени бедствия.

" Вашият принос е доказателство за общите европейски правила на взаимност и отбрана живота и имуществото на европейските жители ", акцентира Хардалиас, изразявайки удивление от смелостта на водачите да се оправят с " сложния и рисков пожар " предходната седмица.

Огнената буря, избухнала във вторник, бушува три дни, като погълна общо 2260 хектара гори. Пожарникарите бяха мощно затруднени поради мощните ветрове и от събитието, че огънят се разпростираше на мъчно налични терени.

Идеята за общ европейски авиофлот, който да бъде употребен за гасене на пожари, не е нова. Тя бе препоръчана в началото през лятото на 2017 година от тогавашния ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тогава повода да се заприказва за този план бяха пагубните горски пожари в Португалия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР