По-малко дронове, въздушни средства: Франция планира намаляване на военното присъствие в Нигер

...
На фона на продължаващите разговори за бъдещата роля на френските
Коментари Харесай

На фона на продължаващите разговори за бъдещата роля на френските войски в Нигер, източник каза пред FRANCE 24 в сряда, че Франция планира да намали военното си присъствие в западноафриканската държава. Преговорите идват, след като военната хунта на Нигер, която завзе властта с преврат на 26 юли, призова за "бързо" напускане на френските сили.

Източникът каза на FRANCE 24, че Франция се готви да изтегли повечето от своите безпилотни самолети и средства за въздушно разузнаване от Нигер, като същевременно поддържа автономни сили, запазени за операции за борба с тероризма.

„Френската армия беше там [в Нигер], за да провеждане на антитерористични операции. Тъй като това вече не е така, някои от нашите ресурси вече не са необходими, така че ще рационализираме", каза източникът, добавяйки, че капацитетът за извършване на атаки и отбранителни маневри " автономно" въпреки това ще се запази, като някои френски войници остават на място.

Около 1500 френски войници в момента са разположени в три бази в Нигер като част от по-широката борба на Франция срещу джихадистите в региона Сахел.

Плановете за намаляването на силата идва, докато френски официални лица водят разговори с офицери от редовната армия на Нигер, с които Париж отдавна си сътрудничи, според френския всекидневник "Le Monde". Не се водят разговори с лидерите на пуча в Нигер, пише вестникът.

Отношенията между Франция и нейната бивша колония бързо се влошиха след преврата на 26 юли, който свали президента Мохамед Базум.

Париж застана зад Базум откакто беше избран през 2021 г. и обяви преврата за „нелегитимен“. На 25 август хунтата даде на посланика на Франция 48 часа да напусне страната. Париж отговори, като каза, че новите военни управници на страната нямат „никакви правомощия“ да отправят такова искане.

Назначеният от военните министър-председател на Нигер Али Махаман Ламин Зейн каза в понеделник, че се водят преговори за договаряне на "бързо" напускане на френските войски.

Ден по-късно френското министерство на отбраната потвърди дискусиите, като призна, че „възникна въпросът за поддържането на някои от нашите сили“, особено поради необходимостта от поддръжка на изведено от експлоатация оборудване като дронове, хеликоптери и изтребители.

„Рационализиране“ на френските ресурси в Нигер

Плановете за намаляване на френските ресурси в Нигер идват на фона на съобщенията, че някои френски войски могат да бъдат предислоцирани в региона, особено в съседен Чад.

Френските войски в Нигер бяха съсредоточени за антиджихадистки операции преди преврата. Военните операции включват предоставяне на нигерската армия на огнева подкрепа (чрез самолети) и разузнаване, събрано по време на полети за наблюдение.

На 3 август лидерите на преврата в Нигер се отказаха от няколко споразумения за военно сътрудничество с Франция, включително едно с едномесечен срок на предизвестие, който изтече в неделя.

Превратът се разглежда като нов голям удар върху френското влияние в региона след военните превземания в Мали през 2020 г. и Буркина Фасо през 2022 г.

Превратът от 30 август свали и президента на Габон Али Бонго Ондимба, чийто баща Омар беше френски съюзник и държеше властта повече от четири десетилетия.

(Тази статия е адаптирана от оригинала на френски.)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР