На фона на неизпълнените обещания за климатични фондове за африканския

...
На фона на неизпълнените обещания за климатични фондове за африканския
Коментари Харесай

Африка иска от Запада $1.3 трилиона за климатично финансиране

На фона на неизпълнените обещания за климатични фондове за африканския континент, който способства минимум за изменението на климата, само че понася най-големите разрушения, климатичните деятели упорстват Западът да отдели повече средства. По време на скорошна медийна конференция преди COP27 в Кигали, Руанда, те заговориха за десетократно нарастване на уговорките на западните народи за финансиране на битката с климатичните промени в Африка – от 100 милиарда $, обещани през 2009 година, до 1.3 трлн. $ в този момент, написа бизнес изданието Quartz.

Само тази година изменението на климата аргументи една от най-големите суши в района на Африканския рог. Най-малко 453 души починаха в наводненията в Южна Африка през април, а стотици изгубиха живота си заради опустошителните тропически стихии в Мадагаскар и Мозамбик през същия месец. На 3 август минимум 24 угандийци умряха, защото неочакваните наводнения удариха град Мбале, оставяйки 5600 души разселени и над 5000 акра унищожени посеви. Доклад на Save the Children от 2019 година демонстрира, че над 1200 души са починали вследствие на циклони, наводнения и свлачища в Мозамбик, Сомалия, Кения, Судан и Малави.

Макар да моли всички африкански народи да вземат участие пълноценно в срещата на върха за климата COP27 в Египет през ноември, Фаустин Мунязиквие, заместник-директор на Агенцията за ръководство на околната среда на Руанда, прикани за нуждата от афроцентричен метод за прогрес в устрема на континента да получи повече финансиране.

Обещанието за 100 милиарда $ беше просто число. То не дава отговор на климатичните потребности на разрастващите се народи, които са най-уязвими. Африка в никакъв случай не е била задоволително обезщетена за загуби и вреди, които не е предизвикала “, сподели Мунязиквие пред участниците.

Базираната в Калифорния организация за политики в региона на климата Climate Policy Initiative предишния месец пресметна, че финансирането за Африка възлиза единствено на към 30 милиарда $ годишно. Тя също по този начин пресмята, че нужните средства, с които да се смекчат последствията от климатичните промени в Африка, са към 1.6 трилиона $ до 2030 година, дружно с спомагателни 580 милиарда $ за акомодация и 242 милиарда $ за ограничения с „ двойна изгода “.

Ефектите от изменението на климата в Африка са ужасни

Африка създава по-малко от 4% от международните въглеродни излъчвания, само че е очевидец на някои от най-тежките последствия от изменението на климата, като температурите се покачват по-бързо от междинното за света. Доклад на Световната метеорологична организация от 2019 година предизвестява, че повишение на температурата с 4°C по отношение на прединдустриалните равнища може да понижи Брутният вътрешен продукт на Африка с до 12.12%.

Световната здравна организация пък пресмята, че изменението на климата ще лишава живота на 250 000 африканци годишно сред 2030 и 2050 година

Доклад от 2021 година на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) демонстрира, че броят на недохранените хора в Африка се е нараснал с 45.6% от 2012 година насам заради изменението на климата.

Около 281.6 милиона души на континента са били изправени пред апетит през 2020 година, което е с 46.3 милиона повече спрямо 2019 година “

Разказът за въглеродните заеми е небесен капан за Африка

На световния въглероден пазар, който набъбна със 164% до рекордните 851 милиарда $ предходната година, континентът е на последно място във връзка с механизмите за зелено развиване и финансиране.

„ Африка има най-голямото пространство за търгуване на своите въглеродни заеми, само че какви са отговорностите на купувача и продавача? “, пита Мунязиквие.

Богатите страни не желаят да декарбонизират своите стопански системи. Това е небесен капан. Вместо да понижат излъчванията, те заплащат на бедните страни за осъществяването на планове, които понижават излъчванията и си приписват заслугите за това. Африка няма излъчвания за понижаване, а излъчвания за отбягване “, сподели създателят на климатичния мозъчен концерн Power Shift Africa Мохамед Адоу.

Той прикани всички африкански президенти да обмислят воденето на климатични разговори в своите страни, тъй като „ в случай че сте най-слабо развитите и сте изправени пред най-големите климатични уязвимости, би трябвало да изберете верния климатичен път “.

Нападайки някои африкански страни, като Намибия, Уганда и ДРК, които желаят да следват пътя на изкопаемите горива, Мохамед предизвести, че сходни ходове „ въодушевяват причинителите на изменението на климата “. Миналия февруари Намибия откри 11 милиарда барела нефт, Уганда желае да добива своите 6.5 милиарда барела нефт, до момента в който ДРК желае да експлоатира своите 5 милиарда петролни барела, излагайки повече от 1 милион души на замърсяване и заболявания.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР