На фона на многобройните протести и недоволство в здравната система

...
На фона на многобройните протести и недоволство в здравната система
Коментари Харесай

НЗОК с по-скромен ръст в бюджета догодина на фона на ескалиращи искания

На фона на многочислените митинги и неодобрение в здравната система Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разполага с по-скромно нарастване на бюджета през идната година. Проектобюджетът ѝ за 2020 година планува тя да разполага с 4. 744 милиарда лв. и да похарчи с близо 395 млн. лв. повече по отношение на тази. За съпоставяне обаче тази година тя имаше растеж в бюджета от 490 млн. лв. по отношение на 2018 година

При това състояние рискът да не бъдат задоволени многочислените искания в бранша и напрежението да пораства е огромен.

Общо здравната система дружно с бюджета на Министерство на здравеопазването ще разполага с към 500 млн. лв. повече през 2020 г, заяви здравният министър Кирил Ананиев във вторник.

Повече от половината от нарастването в бюджета на НЗОК – 233.8 млн. лв. ще отидат в лечебните заведения за растеж в цените на клиничните пътеки. Със 126 млн. лв. ще бъдат увеличени разноските за медикаменти , като най-важен ще е растежът при онкомедикаментите в лечебните заведения – с към 80 млн. лв.. Повече от двойно обаче е орязан бюджетът на НЗОК за лекуване на българи в Европейски Съюз и за 2020 година са заложени едвам 70 млн. лв. по отношение на 160 млн. лв. през тази година. Догодина НЗОК ще разполага с запас от 139 млн. лв..

Над половината от растежа отива при лечебните заведения
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР