На фона на изборите, които предстоят в Република Северна Македония

...
На фона на изборите, които предстоят в Република Северна Македония
Коментари Харесай

Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал

На фона на изборите, които предстоят в Република Северна Македония и  Европейските избори, вписването на българите в Конституцията на РСМ е с небосвод - надалеч във времето. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Костадин Филипов, дълготраен сътрудник на български медии в Скопие.

" Политическият календар се изигра на смешка в Република Северна Македония - в границите на един месец ще бъдат извършени и парламентарни избори, и два кръга вероятно на президентските избори. Така се съчетаха датите, че просто съответстват. Даже датата на парламентарните избори 8 май е избрана и за балотажа, в случай че има подобен, на президентските избори. Така че от тука насетне до края на април и началото на май никаква друга тематика за Република Северна Македония не би могла да бъде във фокуса и на нашето внимание, с изключение на предизборната битка ", означи Филипов.

По думите му публично предизборната битка започва месец преди датата на изборите, само че тя е почнала доста от дълго време: " Аз мисля, че за парламентарните избори стартира преди две години след локалния избор в Република Северна Македония, когато опозицията в лицето на ВМРО- ДПМНЕ извоюва изрично победа над ръководещия Социалдемократически съюз, и този електорален резултат им даде политически претекст да желаят бърза смяна, предварителни парламентарни избори, в която да се реализира промяна на властта. Но по този начин или другояче ръководещите удържаха до датата, да си изпълнят целия четиригодишен мандат, и да се проведат постоянни парламентарни избори. За страдание, една от  най-важните тематики в предизборната акция ще бъде участието в Европейския съюз, кой е " За “ и кой го проваля ", обърна внимание журналистът.

Според него натежава повече мнението, че Република Северна Македония към този момент е изпълнила всички задължения, които има към Европейската комисия и Европейския съюз: " За да може да започва всъщност преговорния развой за участие. Знаете там имаше изискването смяна на Конституцията в страната и вписването на българите в нея. Но мен ми се коства, че позицията на ВМРО-ДПМНЕ, която със своите 44 депутати блокира основаването на болшинство от 2/3 в Народното събрание, който да гласоподава въпросната смяна на Конституцията и вписването на българите, се оказа тежък политически неуспех на цялостната концепция за започване на договаряния за участие с Република Северна Македония. Защото не виждам най-малко в границите на тази календар на 2024 година различен късмет за започване на тези договаряния ".

Костадин Филипов добави още, че вероятността за старт на договарянията и вписването на българите в Конституцията на РСМ е някъде надалеч в хоризонта, защото отсреща има прекалено много избори и промени, които ще се случат на високо равнище.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР