На фона на информация за възможни тактически ядрени удари и

...
На фона на информация за възможни тактически ядрени удари и
Коментари Харесай

Украински медии: В случай на ядрена война: какво е калиев йодид и как да не си навредите?

На фона на информация за вероятни тактически нуклеарни удари и продължаващ нуклеарен тероризъм в Запорожката АЕЦ препаратите с калиев йодид на практика изчезнаха от аптеките или цените им скочиха до небесата. Но коства ли си да купувате " вълшебни хапчета " и в действителност ли те са повече потребни, в сравнение с щета?

Какво е йод?

Йодът е значим микроелемент; той е нужен за производството на хормони от щитовидната жлеза, които контролират метаболизма. В случай на нуклеарна злополука щитовидната жлеза е изложена на доста висок риск, защото може да натрупа както постоянен (нерадиоактивен), по този начин и радиоактивен йод. Поглъщането на радиоактивен йод може да усили риска от развиване на рак на щитовидната жлеза, изключително при деца. Колкото по-малко е детето по време на експозицията, толкоз по-висок е рискът от рак на щитовидната жлеза по-късно в живота.

Какво е калиев йодид?

Калиевият йодид не е витамин, а лекарство. Произвежда се под формата на таблетки и се продава в аптеките. Калиевият йодид се употребява за лекуване на болести на щитовидната жлеза, както и за отбрана от радиация (например при повреди в атомни електроцентрали, нуклеарен взрив).

Калиевият йодид е средство за незабавна йодна профилактика, само че не е профилактика по принцип. Една таблетка за възрастен съдържа 125 mg йод. Това е голяма доза, заради която лекарството блокира усвояването на радиоактивен йод от щитовидната жлеза, защото нейните рецептори престават да бъдат податливи на йод след такава доза. Смята се, че това понижава риска от развиване на рак и други патологии на щитовидната жлеза.

Калиевият йодид не защищава от излагане на радиация. Той защищава единствено щитовидната жлеза и единствено от вътрешно облъчване с радиоактивен йод.

Важно е да запомните, че калиевият йодид:

не защищава от излагане на други радиоактивни субстанции, които могат да попаднат в околната среда вследствие на нуклеарна авария;
не защищава от външна радиация, да вземем за пример, в случай че зародят радиоактивни утайки, а също и в случай че ядете нечиста храна;
не предотвратява навлизането на радиоактивен йод в организма, а е средство за попречване на натрупването му в щитовидната жлеза.
Може да се вземе единствено при факт на радиационна повреда и когато човек е изложен на радиоактивни изотопи на йода.

Кога и по какъв начин да приемате калиев йодид?

Първо и най-важно, калиевият йодид не би трябвало да се приема като профилактично средство при положение на нуклеарна повреда. Таблетките калиев йодид би трябвало да се одобряват единствено съгласно напътствията на здравните или локалните управляващи.

Ефективността на калиевия йодид за обсада на щитовидната жлеза зависи от навременността на приложението му: оптималният интервал от време е от един ден преди случая и до 2 часа след вероятното усвояване на радиация в тялото. Но можете да вземете хапчето до 8 часа след хипотетичната вътрешна експозиция. След 24 часа от момента на експозицията приемът на калиев йодид към този момент е ненужен.

Инструкциите за банкет на калиев йодид би трябвало да се съблюдават внимателно; вярната доза на лекарството зависи от възрастта и е посочена в инструкциите.

Какви са вероятните странични резултати
Веднага би трябвало да се означи, че нежеланите реакции са извънредно редки и могат да зародят, в случай че целесъобразната доза е превишена, калиев йодид е бил одобряван няколко дни поред или човек има заболяване на щитовидната жлеза.

Най-честите нежелани реакции:

алергични реакции (обрив, уртикария, отичане на лицето, устните, езика, гърлото, ръцете или краката);
стомашна болежка, диария;
топлина;
главоболие;
затруднено дишане, говорене или преглъщане, хрипове;
железен усет в устата;
липса на въздух, аритмия, болежка в гърдите;
подути жлези;
повръщане, гадене.
Ако получите някой от тези признаци след банкет на калиев йодид, несъмнено би трябвало да се свържете с Вашия доктор.

Кой не би трябвало да приема калиев йодид?

Калиев йодид не се предписва на хора над 40 години, защото на тази възраст (приблизително) щитовидната жлеза стопира да натрупва радиоактивен йод. Съответно, огромна доза йод може да аргументи повече щета, в сравнение с изгода.

Хората с отстранена щитовидна жлеза не би трябвало да одобряват калиев йодид. Ако е имало отчасти премахване и жлезата към момента действа, първо би трябвало да се консултирате с доктор.

Също по този начин, лекарството е противопоказано при положение на алергия към йод и други съставни елементи на таблетките, дерматологични болести, болести на щитовидната жлеза и други патологии. Не го предписвайте на деца под три години, бременни и кърмещи дами.

Също по този начин си коства да запомните, че няма опция на калиевия йодид. Не може да бъде сменен с други йодни препарати, които се употребяват за попречване на йоден недостиг.

Основното нещо е да не се паникьосвате авансово и да следвате формалната информация.

Източник:
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР