На фона на бързия икономически растеж в страните от Централна

...
На фона на бързия икономически растеж в страните от Централна
Коментари Харесай

Перспективният бранш на Източна Европа, който привлече гигантите Alibaba и Amazon

На фона на бързия стопански напредък в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през последните години, един бранш се трансформира във значим фактор за този триумф, а упованията за него в дълготраен проект наподобяват още по-обнадеждаващо.

Логистиката стана основна промишленост за страните в района, а вложенията в нея порастват бързо. Доказателство за това е повече от двойното нарастване сред 2012 и 2016 година на каузи на вложенията в логистични площи от общите инвестиции в имотния бранш. За този интервал той е повишен от 27 на 59%, написа в собствен разбор уеб сайтът Emerging Europe.

От Евростат предвиждат нова агресия на бранша с 36 на 100 в Европейския съюз до 2050 година, като максимален се чака да бъде растежът в Полша и Чехия, надлежно с 54 и 46%.

" Ясно е, че районът е в извънредно добра позиция в Европа във връзка с двата най-бързо растящи бранша - електронна търговия и произвеждане ", споделя Робърт Добрицки, който е началник на Panattoni Europe, профилирана в построяването на индустриални обекти.

Според изчисленията на Мартин Полак, който е районен началник за ЦИЕ в Prologis, през 2017 година размерът на вложенията в района в логистични площи е достигнал рекордните 13 милиарда евро.

" Подкрепа за този триумф в ЦИЕ оказа солидният стопански напредък, съпроводен от растежа на потреблението, заплатите и на заетостта ", добавя той.

По думите на Агнешка Хайк, която управлява компанията Raben Group, значително засиленият интерес се дължи на предлагането на необятен набор от услуги посредством потреблението на съвременни технологии от фирмите в сектора.

" Логистичният бранш в Източна Европа е релативно нов пазар. Подобни бяха трендовете в Западна Европа при започване на 2000 година ", споделя тя и добавя: " В Полша, да вземем за пример, сега има 13,4 милиона квадратни метра съвременни складови площи, което е с 22% повече спрямо 2016 година. ".

В резултат районът стартира да притегля огромни интернационалните компании, като Amazon отвори център в Словакия, а Alibaba избра за това Полша.

" Очевидно е, че разноските за работна ръка и складови площи към момента са главният мотор на развиването на логистиката в ЦИЕ. Изчисляваният разход за труд в Европейски Съюз през 2017 година е в размер на 26 евро. В Чехия и Словакия обаче той е към 11 евро, в Полша, Унгария, Латвия е близо 10 евро, до момента в който в Румъния е 7 евро ", разяснява Хайк.

Все още обаче Западна Европа дава отговор за над 90% от логистичната активност на континента, като Германия господства в този отрасъл. Експертите показват, че на страните от ЦИЕ ще са им нужни по-големи вложения в инфраструктура, с цел да трансформират това. Наред с това те би трябвало да се оправят с обострящата се липса на работна ръка. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР