На финансовите пазари в САЩ е ясно - епохата на

...
На финансовите пазари в САЩ е ясно - епохата на
Коментари Харесай

Щатският облигационен пазар навлезе в нова ера

На финансовите пазари в Съединени американски щати е ясно - епохата на ниските лихвени проценти и инфлацията, която стартира с финансовата рецесия от 2008 година, завърши. Какво следва от тук нататък е неразбираемо...

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации се увеличи с 6,9 базисни пункта до 4,641% в понеделник, доближавайки най-високото си равнище от 16 октомври 2007 година Доходностите към този момент се търгуват на най-високите си равнища от 16 години. Зад този ход стои залог, че дезинфлационните сили, против които Федералният запас се бори с политиката си за лесни пари след финансовата рецесия, са намалели, съгласно вложителите и постоянно обновения модел на Фед в Ню Йорк, основан на доходността.

И до момента в който вложителите и специалистите не престават да спорят какъв брой още и дали въобще, ще забележим още покачвания на лихвите от страна на Фед, лихвите по американските държавни облигации записаха нови рекордни от доста години насам стойности. А това докара до извънредно мощно поевтиняавене на американските дългови бумаги.

И в този момент, въпросът, който се върти в главата на съвсем всички пазарни участници е - какъв брой още ще се покачат и до каква степен могат да стигнат равнищата на лихвите по 10-годишните облигации? И тук новините не са изключително положителни, най-малко въз основа на мнението на болшинството пазарни анализатори.

Главният изпълнителен шеф на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън неотдавна предизвести, че вложителите и необятната общност не са готови лихвените проценти да стигнат до 7%. Той несъмнено, не сподели, че това ще се случи наложително, само че загатна, че може би ще забележим още растеж на лихвите.
 Бъфет не се тормози от намаления рейтинг на Съединени американски щати, продължава да купува държавни облигации
Бъфет не се тормози от намаления рейтинг на Съединени американски щати, продължава да купува държавни облигации

Berkshire Hathaway купува държавни облигации на стойност $10 милиарда на седмица

Не всички специалисти обаче, са обеденине от концепцията, че Фед ще поддържа високи лихви за дълъг интервал от време, или имат вяра, че лихвите по държавните скъпи бумаги ще продължат да се покачват още доста, от тук нататък.

Ето една причина, заради която вложителите могат да обмислят да заложат на възобновяване на пазара на облигации: в случай че цените продължат да падат, а доходността продължи да пораства, това може да провокира финансова злополука. Поне това сподели един топ пълководец на J.P. Morgan Asset Management по време на изявление за " Блумбърг ".

Като се има поради несигурността към това по какъв начин стопанската система на Съединени американски щати може да реагира на внезапно по-високите лихвени проценти, Дейвид Лебовиц, световен пазарен пълководец в J.P. Morgan Asset Management, сподели, че може да се чака доходността на облигациите да се намали, а не да се увеличи.

Не се тормозете, бикове на облигации. Ако доходността продължи да се повишава, в последна сметка Федералният запас евентуално ще бъде заставен да понижи лихвите, сподели Лебовиц. Тук обаче той предложи конкретизиране, че би било неуместно да се чака централната банка да понижи разноските по заемите, в случай че няма съответна мотивация да го направи.

" Ако лихвените проценти продължат да се повишават по същия метод, в последна сметка ще има финансов случай, в последна сметка нещо ще се счупи и това ще накара Фед да се движи в другата посока ", сподели той.

Въпреки че акциите се сринаха през септември, като S&P 500 записва най-лошото си месечно показване за годината, фактът, че акциите остават относително мощни, няма смисъл за Лебовиц.

" Но наподобява, че пазарът на акции към момента има тази концепция, че Фед ще облекчи поради самото облекчение през 2024 година, а аз просто не мога да стигна до такава степен ", добави той.

Но някои от най-големите пазарни мозъци на JPMorgan чакат покачването на доходността най-сетне да доближи своя връх през четвъртото тримесечие, преди да падне.

" Текущото повишаване на доходността на облигациите, даже когато цикличните акции се разпродават, може да се преглежда като знак, че пазарът стартира да ценообразува политическа неточност, че евентуално Фед отива прекомерно надалеч и че " по-високо за по-дълго " ще достави болежка. Като се има поради това, ние не считаме, че доходността на облигациите ще може да продължи да се движи нагоре прекомерно дълго и евентуално в последна сметка ще падне ", сподели екип от стратези, ръководени от Мислав Матейка от JPMorgan, началник на световната и европейска финансова тактика, в скорошна изследователска записка.

Повишаването на доходността на облигациите към този момент оказа помощ за банкрута на Silicon Valley Bank и други кредитори в Съединени американски щати по-рано тази година. Притесненията, че покачващите се доходности могат да провокират още по-широко публикувани проблеми, се появиха още веднъж, защото дълготрайните доходности се покачиха през септември. Доходността на 30-годишните съкровищни облигации се увеличи с 85,6 базисни пункта през тримесечието, завършващо през септември - най-голямото му покачване за което и да е тримесечие от 2009 година насам, съгласно пазарните данни на Dow Jones. Цените на облигациите се движат назад на доходността, като падат с повишаването на доходността и назад.

Нереализираните загуби от капиталови скъпи бумаги, държани от банки в Съединени американски щати, възлизат на 558 милиарда $ към 30 юни, съгласно тримесечни данни, оповестени от Федералната корпорация за гарантиране на депозитите. Този брой в действителност е по-нисък от пика от третото тримесечие на 2022 година, значително тъй като доста банки са са избрали да не реинвестират постъпленията от падежиращи облигации, съгласно отчет в The Wall Street Journal. Въпреки това, защото доходността се увеличи през лятото, мнозина чакат неосъществените загуби да са се нараснали.

" Влязохме в нова епоха тук ", сподели Грег Уайтли, портфолио управител в DoubleLine, представен от финансовото издание Ройтерс. " Няма да е въпрос на битка за повишаване на инфлацията. Ще работим, с цел да я задържим ниска. "

Тази значима смяна в вероятностите за лихвите има дълбоки последствия за политиката, бизнеса и хората. Докато по-високите лихвени проценти са добра вест за спестителите, предприятията и потребителите са привикнали да не заплащат нищо за пари през последните 15 години. Приспособяването към среда с по-високи за по-дългосрочни проценти може да бъде мъчително, изразяващо се в провалени бизнес модели и недостъпни домове и коли за американците.
 Съединени американски щати с рекорден приток на средства в краткосрочни облигации за първото тримесечие
Съединени американски щати с рекорден приток на средства в краткосрочни облигации за първото тримесечие

Участниците на финансовия пазар като цяло чакат намаляване на лихвите от Фед

Това също може да принуди Фед да продължи да покачва лихвените проценти до точката, в която нещо още веднъж се счупи, както направиха три районни банки в Съединени американски щати през март. Президентът на Федералния запас на Минеаполис Нийл Кашкари написа предходната седмица, че в случай че стопанската система е в равновесие на високо налягане, Федералният запас ще " би трябвало да увеличи в допълнение лихвените проценти, евентуално доста по-високи, с цел да върне инфлацията назад към нашата цел ".

Пазарен модел на Фед, който разделя 10-годишната рентабилност на държавните облигации на съставни елементи, дава спомагателна визия за мисленето на вложителите.

През последните дни един съставен елемент на доходността - мярка за компенсацията, което вложителите изискват, с цел да дават пари в дълготраен проект - стана позитивна за първи път от юни 2021 година, съгласно модела на Adrian, Crump and Moench (ACM).

Това нарастване на срочната награда, която прекара огромна част от последното десетилетие под нулата, отразява високи равнища на неустановеност по отношение на икономическите вероятности и паричната политика, споделиха вложителите.

В същото време вторият съставен елемент на доходността в модела - това, което пазарното ценообразуване допуска, че краткосрочните лихвени проценти ще бъдат след 10 години - също се увеличи бързо през последните месеци, достигайки към 4,5%. Това демонстрира, че вложителите имат вяра, че процентът на фондовете на Фед, който сега е в диапазона 5,25%-5,50%, няма да падне доста през идващите години.

Прогнозата за по-висок лихвен % се връща към срочната награда, която беше поддържана ниска частично тъй като Фед стана всеобщ покупател на облигации, с цел да подтиква стопанската система, откакто към този момент не можеше да понижи лихвените проценти, защото те към този момент бяха на нула.

По-високите лихвени проценти в бъдеще биха означавали, че Фед ще има повече място за поправяне на политиката единствено посредством промени в лихвените проценти, като някои вложители имат вяра, че политиците ще отдръпват количественото облекчение като политически инструмент. Федералният запас продава облигации, които е купил, постепенно свивайки салдото си.

" Инвеститорът в лицето на Министерството на финансите, който е с доста бездънен джоб, напуща пазара лека-полека ", сподели Емануел Моенх, един от създателите на модела на Фед, който в този момент е професор във Франкфуртското учебно заведение по финанси и мениджмънт, пред финансовото издание Ройтерс. " Това би трябвало да добави известна неустановеност към евентуалния път на държавните облигации. "

По-високият кратковременен лихвен % също отразява убеждението, че структурните промени - от деглобализация към по-ниска продуктивност и застаряващо население - са повишили неосезаем научен лихвен %, при който растежът нито се форсира, нито забавя, до момента в който има цялостна претовареност със постоянни цени. Нарича се неутрална ставка ".
 Време ли е за повече облигации в портфейлите?
Време ли е за повече облигации в портфейлите?

Криптовалутите, сякаш изгубиха от своя искра

" Неутралната ставка в дълготраен проект евентуално е по-висока, в сравнение с Фед счита, че е ", сподели Джон Велис, валутен и макро пълководец за Америка в BNY Mellon. " Дезинфлационният подтик на интервала след GFC (глобалната финансова криза) завърши. "

Докато пазарът наподобява убеден в своята религия в края на ерата на нулевите лихвени проценти, това е надалеч по-малко ясно за евентуалния автентичен път на стопанската система.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите и паричните пазари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР