На фермера струва 1,30 лева, за да произведе един литър

...
На фермера струва 1,30 лева, за да произведе един литър
Коментари Харесай

От кравата до рафта в магазина: Как млякото повишава три пъти цената си


„ На фермера коства 1,30 лв., с цел да създаде един литър мляко. Фермерката цена, какъв брой продава на преработвател, е 1,10 лв.. В магазина цената става 3,90 лв. - това е ножицата на цените “.

Това съобщи в студиото на bTV Новините доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките.

Доц. Огнян Боюклиев, Институт за стопански проучвания на Българска академия на науките
Снимка: Редакторски екип


„ За да има ниска инфлация – сметката я заплащат фермерите. Добавената стойност е при търговеца. Липсва политика – хубаво вършат инспекции “, добави той.

„ Вече една година комисия ревизира какво стана с цените на олиото и слънчогледа – отговор няма. Същото е с Комисията за отбрана на потребителите. Това не се прави кампанийно, необходим е разговор “, разяснява доцент Боюклиев.

Икономистът изясни, че във Франция е реализирано съглашение с търговците цените на 100 продукта да бъдат закрепени в продължение на 100 дни.

„ Суровото мляко е 2,20 лв.. Това става със съглашение за равнища на цените сред производителя на суровината, преработвателя и страната. Европейска политика – това липсва на нас “, сподели още доцент Огнян Боюклиев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР