На два месеца е редуцирано заявеното през октомври 2017 г.

...
На два месеца е редуцирано заявеното през октомври 2017 г.
Коментари Харесай

Два месеца отсрочка за заявки на отстъпки в еконормите искат въглищните централи

На два месеца е редуцирано декларираното през октомври 2017 година желание въглищните централи да желаят шестмесечна пролонгация за внасяне на заявките им да приемане на отстъпки в осъществяването на новите екоизисквания за тавана на изхвърляните във въздуха нездравословни газове.

Искането за удължение на периода за внасяне на претенцията за дерогация с анализите за нужните вложения за реализиране на новите правила за филтриране на серния двуокис, азотните окиси и живака и причините за разрешаване на изключение от правилото е било подадено в екоминистерството в четвъртък. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред парламентарната енергийна комисия и добави, че е получила уверенията на екоминистъра Нено Димов, че срокът ще бъде продължен.

По в този момент настоящата нормативна база сегашният период за заявяване на дерогацията от регламента за огромните горивни съоръжения, признат в края на април 2017 година, изтича на 16 февруари 2018 година Още през есента стана ясно, че въглищните ни централи няма да съумеят да извършат анализите за нужните вложения в нови очистващи съоръжения и по какъв начин ще се отрази това върху цената на тока, защото за първи път би трябвало да се замерват количествата изхвърлян от тях живак. Досега този детайл не е бил обект на надзор.

Трите огромни електроцентрали в комплекса " Марица Изток " и " Брикел " към този момент наеха общ съветник, който да направи нужните оценки, на чиято база да се желае дерогацията. Отделно всяка въглищна централа си прави личните разбори, само че още не се на подготвени, сподели Петкова и изрази убеденост, че това ще стане скоро. Докладите обаче имат потребност от прецизиране, поради което са и желаните спомагателни два месеца.

Макар електроцентралите да могат да желаят безсрочно изключение от европейските правила за изхвърляните излъчвания на тези субстанции, на процедура българските могат да се надяват на пролонгация от няколко години. Според условията на регламента до 2021 година те би трябвало да са понижили до избрани емисионни равнища изхвърлянето на тези нездравословни субстанции, или да затворят порти.

Петкова напомни, че преди две седмици държавното управление реши България да се причисли към желае на Полша пред Съда на Европейския съюз против процедурата, по която са избрани и признати емисионните равнища. Към тази тъжба се е включила и Унгария, а София държи връзка с всички страни, които са били срещу новите еконорми, и се разискват какви още дейности да се подхващат за намаляване на условията и последствията за въглищните централи.

Петкова изрази терзанията си от това, че държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " усилва разноските си за екология, след растежа на плащаните суми за парникови излъчвания. Докато през предходната година за пазаруването на плава за замърсяване сдружението е дало 110 млн. лева, в този момент средствата са стигнали 160 млн. лева и следва да порастват, защото има график за понижаване на предоставяните от страната безвъзмездни квоти. Енергийният министър добави още, че досегашните разбори посочили, че парите за очистващи съоръжения за реализиране на новите еконорми няма да са в размерите, в които от енергийното министерство са се страхували и действието на централата няма да бъде застрашено.

Служебното министерство на енергетиката от началото на 2017 година разгласи, че нужните средства за реализиране на условията на Брюксел са 500 млн. лева, само че по-късно стана ясно, че те са надценени.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов добави, че част от вложенията в така наречен американски централи – " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", би трябвало да бъдат поети от държавната НЕК по силата на договорите за дълготрайно изкупуване на електрическа енергия. Според спомагателните вложения в двете мощности би трябвало да бъдат поети от " Националната електрическа компания ".

Освен посочените към този момент въглищни централи право да желаят дерогация за използването на новите излъчвания имат още Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Топлофикация Перник ", " Топлофикация Сливен " и " Топлофикация Русе ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР