На днешното заседание на правителството беше решено българската стратегия да

...
На днешното заседание на правителството беше решено българската стратегия да
Коментари Харесай

Кирил Петков: Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия

На днешното съвещание на държавното управление беше решено българската тактика да се приоритизира напълно в посока деескалация на напрежението сред НАТО и Руската федерация, както и да се употребяват безусловно всички благоприятни условия спорът да бъде позволен по дипломатически път. Това сподели на брифинг в Министерски съвет министър председателят Кирил Петков, съобщи Novini.bg.
Беше решено, че нашата отбранителна тактика ще бъде построена на база на Българската войска. Българската войска ще бъде водеща в отбранителната ни тактика, което значи български войски, българско командване и българско военно водачество, съобщи Петков.

За страдание, през годините нашата войска не е финансирана задоволително и не е финансирана по праивлния метод. Ние приотизираме оттук насетне да фокусираме в инвестицията на Българската войска тъкмо по тези дефицити - не просто да се купува техника, която е несистемно определена, а да се фокусираме върху българските дефицити, тъй че Българската войска да застане на своето място. Оттук нататък България не би трябвало да бъде единствено потребител на сигурност, тя би трябвало да е градивен сътрудник в границите на НАТО, уточни министър-председателят.

По отношение на създаване на детайли от груповата отбрана на НАТО през днешния ден взехме решение дружно с дипломатическите старания България да направи стъпка в посока на развиване на личния си защитителен капацитет в посока подготовка на батальонна бойна група от български войски, под българско командване, с потребление на националната командна верига, което да бъде и нашата позиция в границите на обсъжданите ограничения в НАТО, разяснява министърът на защитата Стефан Янев. В търсенето на проява на възпиращ капацитет, който да сме подготвени да заявим в границите на НАТО, ние преследваме развиване на личния си защитителен капацитет, развиване на българските въоръжени сили и търсим метод по какъв начин появилите се през годините дефицити да бъдат обезщетени по предпочитан метод в нашите проекти за рационализация и превъоръжаване, добави Янев.

От началото на декември българската страна поредно отстоява опцията за намиране на дипломатическо решение на зародилия проблем сред Русия и Украйна, сподели министърът на защитата Теодора Генчовска. Тези старания ще продължат и в бъдеще. Проблемът би могъл да бъде решен по дипломатически метод. Дипломатическото говорене е доста значимо да бъде подкрепено от самочувствие, че разполагаме с нужните отбранителни качества. Това ще потвърди, че ние сме правилен и предвидим съдружник на НАТО, означи Генчовска.

Премиерът Петков заяви, че през вчерашния ден страната ни е получила покана за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване. До този миг там са единствено 36 страни. Поканени са оше няколко страни, ние сме една от тях. Това за нас е голям дипломатически пробив. Това значи, че влизаме в клуба, където да се притеглят вложения е доста по-лесно, съобщи министър-председателят.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР