На днешното заседание на бюджетна комисия депутатите одобриха на второ

...
На днешното заседание на бюджетна комисия депутатите одобриха на второ
Коментари Харесай

Бюджетната комисия одобри предложението за плавен и логичен акцизен календар за тютюневите изделия

На днешното съвещание на бюджетна комисия депутатите утвърдиха на второ четене предлагането на служебното държавно управление за въвеждане на равномерен и на стъпки акцизен календар за тютюневите произведения за интервал от четири години, от 1 март 2023 година Очакванията са промените да бъдат подкрепени и гласувани и на идното второ четене и в зала в Парламента.   

Промените са част от Закона за акцизите и данъчните хранилища, залегнали в Законопроект за изменение и допълнение на данъчно-осигурителния процесуален кодекс. С това предложение служебният кабинет залага уравновесено и гладко нарастване на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи произведения, както и електронните цигари с никотин.

Според специалисти, по този метод ще се избегне риска от шоково поскъване на цигарите и другите категории артикули, поради идното изменение на европейската акцизна инструкция. Намеренията на кабинета са подкрепени и от огромна част от тютюневата промишленост, която приема акцизния календар като предвидимост, съгласуван с практиките на Европейски Съюз, с който се заобикаля даване на преимущество на избрани компании на пазара, при които е обикновено да има разнообразни бизнес ползи и търговски решения.

В допълнение, с предлагането ще се генерират доста повече доходи в бюджета, за сметка на желанията през лятото, които доходи биха могли да се употребяват по редица публично значими тематики. От промишлеността разясняват още, че със настоящето предложение на служебния кабинет са планувани и норламни периоди на влизане в действие на измененията, каквито липсваха преди.

Залага се растеж с към 5%, на стъпки, което е доста под растящите равнища на инфлацията у нас. Това би означавало увечиление единствено от окло 20-30 ст. за цигарите, само че със опазване на преимущетвото на така наречен бездимни произведения и електронните цигари, които ще продължат да бъдат с преференциално, доста по-ниско, облагане по отношение на цигарите.  

Дори и в края на интервала на планувания календар страната ни още веднъж ще бъде с най-ниските равнища на облагане на данък в Европейски Съюз и под междинните ставки в Общността. Последната смяна на акциза на тютюневите произведения у нас беше едвам през 2018 година, заради което настоящето предложение е повече от разумно и не би следвало да бъде повлияно от популистки планове и бизнес ползи на обособени компании, които да ощетят държавните доходи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР