На днешното си заседание Министерският съвет отмени решение на правителството

...
На днешното си заседание Министерският съвет отмени решение на правителството
Коментари Харесай

Кабинетът спира изграждането на АЕЦ „Белене

На днешното си съвещание Министерският съвет анулира решение на държавното управление от 2018 година, обвързвано с бъдеща нуклеарна централа „ Белене “, оповестиха от държавната пресслужба.

На 29 юни 2018 година Министерският съвет приема въпросното решение, с което на собствен ред се анулира предходно държавно решение от 2012 година, което пък анулира решение от 2005 година, за установяване на енергиен обект „ Ядрена централа на площадка „ Белене “ като обект с национално значение и за създаване на нуклеарна централа на площадка „ Белене “ и за осъществяване на договаряния с евентуални вложители и производители на нужното съоръжение.

С днешното решение на държавното управление се разпорежда на министъра на енергетиката да предприеме дейности за преустановяване на оповестената от НЕК процедура за избор на стратегически вложител за създаване на АЕЦ „ Белене “ и за известяван на предпочетените претенденти за подаване на обвързващи предложения, с които е подписан контракт за конфиденциалност.

В края на август кабинетът одобри решение, съгласно което „ Националната електрическа компания “ (НЕК) може да продължи да прави преконсервация на доставеното съоръжение за блокове 1 и 2 на АЕЦ „ Белене “ под техническото управление на производителя „ Атомстройекспорт “, осведоми Българска телеграфна агенция.

На среща сред премиера Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленски, в Атина на 21 август, украинската страна удостовери интереса си за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ „ Белене “ и оборудването към тях.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР