На днешното си редовно заседание общинските съветници приеха предложения от

...
На днешното си редовно заседание общинските съветници приеха предложения от
Коментари Харесай

Пенчо Милков акцентира за какво ще се харчи Бюджет 2022

На днешното си постоянно съвещание общинските съветници одобриха оферти от общинската администрация Бюджет за 2022 година

Неговата рамка нараства от 160 376 899 на 187 798 033 лева, като съществени цели са подобряването на средата в кварталите на Русе и дребните обитаеми места от общината, повече средства за просвета, обществени услуги, поддръжка на родителството и сигурността.

„ Във време на рецесия съществена наша цел е общината да продължи естественото си действие в интерес на жителите “, сподели кметът Пенчо Милков, наблягайки затрудненията, които международната пандемия провокира през последните 2 години, особеностите на интернационалната политическа конюнктура и непрестанно възходящите цени на горивата, електрическата енергия и суровините.

3,5 млн. лева се плануват за поетапните поправки на междублоковите пространства в града, които през 2021 година бяха изцяло обследвани. Почти двойно е нарастването в средствата за ремонт на улиците в дребните обитаеми места - 1 млн. лева Наред с това се планува и разширение на качествата на общинските предприятия с още нова техника и служащи.

Кметът акцентира и смисъла на огромната стратегия за ремонт на старите общински жилища, която се планува да се осъществя с постъпилите средства от продажбата на дребен % от общия им брой.

Планирани са отлагани с години поправки на учебни заведения – ОУ „ Отец Паисий “ в гр. Мартен, покрив на ПГСС „ Ангел Кънчев “ в Образцов чифлик, ОУ „ Ангел Кънчев, нов корпус на СУ „ Васил Левски “. В момента по едно и също време текат и ремонтите в три детски ясли – 4, 5 и 9, и строителството на новата детска градина в центъра на Русе. Ремонт ще се извърши и в някои от емблематичните за Русе здания, забравени с години – Симеоновата къща, Клуба на дейците на културата, покрива и фасадата на Доходното здание. Двойна ще бъде дотацията за читалищата в общината.

Друг акцент в Бюджет2022 е поддръжката за родителството. Както и през 2021 година, ще продължи изплащането на помощи за второ дете и близнаци по Наредба 21, отпадат всички такси за детска градина, а средствата за стратегия „ Асистирана репродукция “ се усилват. Повече са средствата и в обществената сфера, защото престои даването на 3 нови обществени услуги.

За повишение на сигурността се отделят средства за слагане на нови и замяна на старите видеокамери в центъра на града, и създаване на общинска полиция. 50 хиляди лева са планувани за разчистване на деретата в дребните обитаеми места, както бе направено в Николово и Долно Абланово, за предварителна защита от наводнения.

Ще продължи и запълването с данни на изграждащата се географска осведомителна система, която ще разрешава на русенци гратис и в действително време да вършат редица информации за парцели, градска среда, превоз и други, спестявайки време и средства.

Най-мащабните планове в капиталовата стратегия тази година са строителството на новия скейт парк, създаване на буферен паркинг за тежкотоварни коли и възобновяване на инфраструктурата на пистата на Летище Русе.

И няколко оферти от общински съветници бяха признати на днешното съвещание. Одобрено бе построяването на детска площадка в кв. Долапите, както и сумата по стратегия „ Култура “ да се усили с 10 хиляди лева С 5 хиляди лева повече ще е дотацията на Държавен куклен спектакъл – Русе, а на отличниците в Русе ще се дават така наречен „ културни чекове “ за визити на оперни и театрални представления и спектакли. Със средства от запаса за непредвидени и неотложни разноски пък ще бъде подложен предпазен екран върху постройката на някогашния Дом на учителя, до момента в който красивата постройка се възвърне.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР