На днешния празник – 8-ми април – Международния ден на

...
На днешния празник – 8-ми април – Международния ден на
Коментари Харесай

В Разград отбелязаха Международния ден на ромите

На днешния празник – 8-ми април – Международния ден на ромите, град Разград бе център на забавна самодейност, която събра възпитаници от 6 учебни заведения от три области – Разград, Шумен и Търговище: Професионална гимназия по селско стопанство „ Хан Аспарух “, гр. Исперих; Средно учебно заведение „ Трайко Симеонов “, гр. Шумен; Професионална гимназия по превоз и лека индустрия, гр. Омуртаг; Средно учебно заведение „ Цанко Бакалов Церковски “, Никола Козлево; Средно учебно заведение „ Св. Паисий Хилендарски“, гр. Върбица и Средно учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “, гр. Антоново.

В заседателната зала на Общински съвет – Разград беше извършен училищен конгрес по дебатиране под наслов „ Всички дружно в едно общество – ръка за ръка“, проведен от съдружие „ Асоциация Интегро “ под патронажа на Областния шеф на област Разград – доктор Деян Димитров като ръководител на Областния съвет за съдействие по етническите и интеграционни въпроси в област Разград и със съдействието на община Разград.

Дебатът бе открит от доктор Деян Димитров, който изрази увереността си, че област Разград и образец за положително общуване и съгласие сред етносите, и че клубовете за диспути дават отлична опция младежите да развият своите отзивчиви и обществени пълномощия.

Приветствие към учениците ще насочиха и госпожа Хабибе Расим – заместник-кмет на община Разград по филантропичните въпроси и господин Ангел Петков – шеф на Регионално ръководство на образованието – Разград.

В началото на събитието с едноминутно безмълвие бяха почетени жертвите от Холокоста.

Младите дебатьори изложиха причини „ за “ и „ срещу “ по следните настоящи тематики: „ Българското общество е задоволително толерантно “, „ Интернет общуването е дейно “ и „ Сътрудничеството е по-добър метод от водачеството за разрешаването на локални проблеми “. Младежите впечатлиха с отлични декламаторски умения и сериозно мислене.

Форумът е част от дейностите на Програмата на Асоциация Интегро “ – „ Подкрепяща среда за ромски младежи за придобиване на приблизително обучение ”. Програмата се извършва от 2006 година насам, като към сегашния миг посредством нея са подкрепени над 1 200 младежи, които сполучливо приключиха междинното си обучение, а над 300 от тях продължиха да учат във висши образователни заведения в България. През последните две години Програмата се разви, като все още дава сложна поддръжка на възпитаници в гимназиална степен на образование от 6 учебни заведения, която се показва в даване на учебници и образователни помагала; менторство; образуване на клубове по диспути, както и поддръжка с облекла и храна за най-уязвимите.

Във фоайето пред залата на Общински съвет – Разград бе експонирана съпътстваща форума фотоизложба с училищен фотоси, показана преди този момент и в Американското посолство в България.

С общителното подпомагане на Регионалния исторически музей младежите посетиха Археологически резерват „ Абритус “ и бяха мощно впечатлени от артефактите в музея.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР