На днешния ден през 2018г. след кратко боледуване от този

...
На днешния ден през 2018г. след кратко боледуване от този
Коментари Харесай

Дядо Добри: Човек има ли Бог, има всичко!

На днешния ден през 2018г. след малко боледуване от този свят си отиде Дядо Добри - старецът, който докосна сърцата на всички ни. Човекът, който със скромността и делото си успяваше да сплоти хората, да ги направи малко по-добри и състрадателни едни към други. Човекът, който с образеца си възхити освен своите сънародници, само че накара и светът да заприказва за него.

За Дядо Добри е писано и в Русия, и в Румъния, и в Италия и Англия. За делото му преди пет години писа даже и американското издание "Хъфингтън пост ". Самият папа Франциск чул за него и разказвал с възхита за „ живия светец “ от България, който раздал всичкото си имущество и до 80-ата си година изминавал пеш 40-те километра от Байлово до София, с цел да подарява на храма всичките си стотинки, предоставени му от любовта и щедростта на хората, минаващи край него.

За ранните му години се знае малко, само че същинска трайна следа белокосият дъртак остави с великодушните си дарения за църкви и храмове, които той самият събираше с лепта и молитва.

Дядо Добри се обръща към вярата на 38-годишна възраст. Имал е 5 деца, а шестото е осиновено от жена му сираче. Единствено жива през днешния ден е Богданка, която живее в Елешница и се грижеше за него. Тя е била на 4 месеца, когато Добри напуща фамилията си и стартира да търси Бога. Бил доста състоятелен и изкупува прегрешението си пред фамилията, като оставя на жена си цялото благосъстояние. Тръгнал на запад – цанел се за служащ ту в едно село, ту в друго – цяла година. Докато един ден духовник му споделил: „ Ако ще търсиш Бога, би трябвало да обърнеш посоката на изток. Добри го послушал и тръгнал назад. Стигнал до женски манастир в Габрово, където се открил 28 години като служащ в стопанството и пастир.

Дядо Добри не става духовник, даже и послушник. Сам признава, че не го бива в тази работа. Той е пример и за монаси, и за владици, и за всички останали.

На 103-годишна възраст положителният дъртак разбра, че е време да се отдръпна от живота и да си отиде спокоен и в мир със себе си и света при своя Отец. Затова към този момент няма да го срещнете наведен край Александър Невски. Той обаче ще продължи да населява в сърцата и мислите на всички тези, които съумяха да се допрян до неговата душа и да се поучат от неговата задача и достойнство.

Поднасяме ви шепа от мъдрите мисли и послания, които този извънреден човек остави след себе си:

"Бог ми беше дал една хубава молитва, посредством която се молех, само че дяволът направи по този начин, че я забравих. А беше доста хубава! Затова в този момент още веднъж се апелирам на Бог да ми я даде, с цел да се апелирам още веднъж. "

"Нека хората да не се лъжат по земното и краткотрайното, да се държат за Бог и да не се отклоняват по дявола! "

"Семейството би трябвало да се почита, родителите, тъй като това желае нашият отец Бог. Бъдете положителни, молете се и вярвайте и Бог ще ви одобри, ще чуе молитвите ви и ще ви отговори... "

"Има хора, които не знаят положително, не знаят Бог и да си палят свещички. Дяволът по този начин кара хората да не имат вяра в Бог, да не вървят в неговия дом... "

"Злото, което вършим, ще ни съди, когато отидем горе при Бог, а той желае от нас да се разкаем, да признаем греховете си. "

"Пазете си душите, дяволът към този момент живее в хората, приказва посредством тях мазно, с цел да може да притегли душите. Пазете се! Няма ли религия - сте изгубени! "

"Не бива да лъжем, да крадем, да прелюбодействаме. Трябва да се обичаме един различен, както Бог ни обича "

"Човек има ли Бог, има всичко! "

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР