На днешния ден през 1996 година е гласувана оставката на

...
На днешния ден през 1996 година е гласувана оставката на
Коментари Харесай

На 28 декември 1996-а гласуват оставката на кабинета...

На днешния ден през 1996 година е гласувана оставката на държавното управление на Жан Виденов. Събитието още се помни от цялата нация. Дори днешните младежи, които тогава са били невръстни деца, знаят за интервала на финансова рецесия през тази година. Защо се стигна до оставката на най-младия български министър- предстедател? В края на 1996-а, след две години ръководство на кабинета “Виденов”, България наподобява по този начин: страната е минала по едно и също време през зърнена и през банкова рецесия. За броени месеци са банкрутирали 15 банки, а инфлацията стопява задълженията на кредитните милионери.

В същото време са изчезнали спестяванията на всички фамилии, защото един $ стига цена от 3000 лв. - парите се обезценяват. Вследствие на изострената хиперинфлация на ексклузивен конгрес на 21 декември 1996 година Жан Виденов подава оставка като ръководител на Висшия съвет на Българска социалистическа партия и заявява, че подава оставка и като министър-председател, както и цялото държавно управление. За ръководител на Висшия съвет на Българска социалистическа партия конгреса избира Георги Първанов - до тогава зам.-председател на Висшия съвет на Българска социалистическа партия.

Коалиционните сътрудници на Българска социалистическа партия Български земеделски народен съюз „ Александър Стамболийски и ПК “Екогласност " също дават единодушието си за тези промени. На 28 декември 1996 г 37-ото Народно заседание гласоподава оставката на държавното управление на Жан Виденов и съгласно Конституцията от 1991 година то продължава да извършва функционалностите си до избора на нов кабинет. Това не успокоява обстановката, която се развива в неконтролируеми митинги през януари.
тагове оставка Жан Виденов държавно управление гласоподаване 28 декември 1996 година
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР