На днешния ден през 1949 г. Йерусалим е провъзгласен за

...
На днешния ден през 1949 г. Йерусалим е провъзгласен за
Коментари Харесай

Йерусалим е дом на хора от най-различни религии, традиции и етнически групи

На днешния ден през 1949 година Йерусалим е провъзгласен за столица на новата страна Израел.

На иврит името на града се произнася Йерушалайм, на арабски - ал-Кудс или Ерусалим.

Разположен на плато в Юдейските планини сред Средиземно и Мъртво море, Йерусалим е един от най-древните градове в света и е считан за заветен от трите основни авраамически (монотеистични) религии - юдаизъм, християнство и ислям. И Израел, и Палестина считат града за своя столица, като главните израелски държавни институции фактически са ситуирани в Йерусалим, а палестинците се стремят също да реалокират своите там. Претенциите и на двете страни нямат необятно интернационално самопризнание, като множеството страни членки на Организация на обединените нации считат Тел Авив за столица на Израел и по тази причина техните посолства са в този град.

Съгласно конституцията на Държавата Израел, Йерусалим е нейната единна и неделима столица. Палестинските самостоятелни управляващи претендират Източен Йерусалим да стане тяхна столица.

Йерусалим се намира на към 60 км източно от Тел Авив и Средиземно море. В източна посока на към 35 км се намира Мъртво море, най-ниско разположеният воден басейн в света.

Исторически видяно стопанската система на Йерусалим е била подкрепена само от религиозните поклонници, защото градът е ситуиран надалеч от огромните пристанища в Яфо и Газа. Религиозните забележителности на града и до през днешния ден се посещават от доста чужденци. Най-често те отиват до Стената на рева и Стария град, само че през последите 50 години излиза наяве, че Йерусалим не може да се устоя само от религиозната си значителност.

По време на Британския мандат (от 1920 до 1947 г.) е прокаран закон, с който е въведено задължението всички здания да бъдат строени от Йерусалимски камъни, с цел да се резервира неповторимият исторически и естетически темперамент на града. В допълнение към този закон, който към момента е в действие, в Йерусалим липсва огромна тежка промишленост. Само 2.2% от територията на Йерусалим се употребява за промишлеността и инфраструктурата.

Въпреки че Тел Авив остава финансовият център на Израел, огромен брой компании се местят в Йерусалим. Индустриалният парк Хар Хотцвим в северен Йерусалим е дом на някои от най-големите корпорации в Израел ката Интел, TEVA, Офир Оптроникс и ECI Телеком. Плановете за разширение на парка плануват 100 предприятия, пожарна и учебно заведение, които обгръщат повърхност от 530 000 кв. метра.

От основаването на Израел до момента държавно управление остава главният състезател в стопанската система на Йерусалим. То генерира огромен брой работни места и предлага дотации и тласъци за нови бизнес начинания.

В Йерусалим са родени редица видни персони, измежду които Ясер Арафат (1929-2004 г.), лидер на палестинците в битката им за самостоятелна страна.

Градът е отечество и на ген. Ицхак Рабин - израелски политик и боен деятел. Той е бил министър-председател на Израел от 1974-1977 и от 1992 година до убийството му през 1995-а. Рабин е първият израелски министър председател, роден в Палестина. Носител е на Нобелова премия за мир от 1994 година дружно с Ясер Арафат и Шимон Перес.

В Йерусалим е родена е Натали Портман (Natalie Portman), кино актриса, гражданин на Съединени американски щати от 1984 година. През 2011-а Портман печели Оскар, Златен глобус, Наградата на гилдията на киноактьорите и премията БАФТА за основна роля във кино лентата Черният лебед.

В Йерусалим е умрял Исус Христос (4 прочие Хр. - 30 г.), Син Божий за християните.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР