На днешния ден, 18 октомври, православните християни почитат Света великомъченица

...
На днешния ден, 18 октомври, православните християни почитат Света великомъченица
Коментари Харесай

Почитаме Света Злата Мъгленска


На днешния ден, 18 октомври, православните християни почитат Света великомъченица Злата Мъгленска. Тя живяла по време на Османското господство през втората половина на XVIII век и пожертвала себе си поради вярата в Христос.
Злата Мъгленска се родила в оскъдно българско семейство в село Слатино, Мъгленска епархия – през днешния ден в рамките на Гърция. Била красива, само че смирена, славела се с благочестие и чисто сърце. Един ден млад турчин я отвлякъл, настоявайки тя да се отхвърли от вярата си, да одобри исляма и да се омъжи за него. Девойката обаче останала непреклонна, даже когато заплашили със гибел фамилията й.
Дълго време Злата Мъгленска била изтезавана. Накрая я обесили и насекли тялото й на парчета. С пречистена в страданията душа тя се показала пред Господ на 18 октомври 1795 година
През 2009 година по концепция на историка Пламен Павлов св. Злата Мъгленска е определена за небесна застъпница на българките в чужбина.
Държавната организация за българите в чужбина учреди премията " Българка на годината " на името на Света Злата Мъгленска, която се афишира всяка година на 21 януари.
Имен ден днес празнуват Злата, Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан и други.
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР