На днешния 28 март се навършват 137 години от рождението

...
На днешния 28 март се навършват 137 години от рождението
Коментари Харесай

Навършват се 137 години от рождението на Димчо Дебелянов

На днешния 28 март се навършват 137 години от рождението на един от най-нежните български лирици – Димчо Дебелянов. Той е роден в Копривщица през 1887 година. Родната му къща е един от музеите във възрожденския град.

Творчеството на Димчо Дебелянов го популяризира като " поетът на любовта, на тихата тъга, на цъфналите вишни ". Неговата лирика е доста нежна, прави ни положителни. Когато е единствено на 9 години почива татко му и фамилията е насила да напусне Копривщица и да се откри в Пловдив. Там е оповестено първото му стихотворение през 1907 година По-късно със гибелта на майка си се прости с фантазията си " да се завърнеш в бащината къща, когато вечерта угасне ".

Дебелянов умира на 29 години, прострелян покрай град Демир Хисар, през днешния ден Сидерокастро в Гърция. През 1931 година негови другари придвижват костите му и ги поставят в двора на църквата църквата " Успение на Пресвета Богородица " в Копривщица. А в двора на къщата и през днешния ден стои паметникът на майката, която чака синът ѝ да се завърне от фронта.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР