На днешния 2 юни с ритуал пред паметника на Христо

...
На днешния 2 юни с ритуал пред паметника на Христо
Коментари Харесай

2 юни - Ден на Ботев и загиналите за свободата на България

На днешния 2 юни с обред пред паметника на Христо Ботев на едноименния бул. в Плевен, ще бъде маркиран Денят на гениалния стихотворец и бунтовник, и на починалите за свободата и независимостта на България.

Военен обред, панихида, патриотични песни, изпълнени от хор „ Звъника ” и Общинския духов оркестър, включва тържественото честване на Деня на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България, проведено от Община Плевен, което ще стартира в 11:30 часа.

Слово ще произнесе кметът на Община Плевен Георг Спартански, ще бъдат поднесени венци и цветя в символ на благодарност пред подвига на починалите за свободата и независимостта на България.

Точно в 12:00 часа в продължение на две минути ще бъдат включени сирените във всички обитаеми места на община Плевен.

С Решение № 211/31.05.1993 година на Министерския съвет на Република България на 2 юни паметта на героите се уважава с писък на сирени.

В тази връзка и в осъществяване на Наредбата за изискванията и реда за действие на Националната система за ранно предизвестие и обявяване на органите на изпълнителната власт и популацията при бедствия и за обявяване при въздушна заплаха, призната с Постановление на Министерски съвет № 48 от 01.03.2012 година, обнародван Дъждовни води бр.20 от 09.03.2012 година, изм. и доп. Дъждовни води бр. 61 от 02.08.2019 год. на 2 юни 2023 година, в 12.00 ч. ще се организира тест със сиренната система.

Тестът ще се организира посредством действително задействане на крайните акустични устройства (сирени) в продължение на две минути с лъчение на акустичния сигнал „ Въздушна заплаха ”.

Денят на Ботев и починалите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път публично през 1901 година, когато на връх Вола участват и живи Ботеви четници.

За първи път през 1948 година се употребяват сирени на деня на Ботев, когато се отбелязва 100-годишнината от рождението на революционера.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР