На днешната се навършват 20 години от приемането на България

...
На днешната се навършват 20 години от приемането на България
Коментари Харесай

20 години от приемането на България в НАТО

На днешната се навършват 20 години от приемането на България в НАТО.

На 29 март 2004 година страната ни, дружно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения се причисли публично към Алианса. Това бе исторически миг за България.

На церемонията тогавашният американски президент Джордж Буш-младши показва убеденост, че " с новите членове Алиансът ще стане по-силен ".

" 7-те източноевропейски страни бяха заложници на една империя. Преодоляха тиранията. С кураж и твърдоглавие извоюваха свободата си. Затова се надявам, откакто сте изпитали на личен тил тиранията, да допринесете за действеността на НАТО при одобряване полезностите на свободата и демокрацията ", разяснява Джордж Буш-младши.

Присъединяването към НАТО освен даде най-силните гаранции за нашата сигурност, само че и способства за развиването на страната като свободна и демократична страна.

В Брюксел, където е щаб-квартирата на НАТО външният министър Соломон Паси напомня, че от 90-а година, когато стартира концепцията пред депутатите за участие в НАТО, до реализирането и към оня миг поддръжката за участието е скочила от към 15% до 70%.

" Ние мощно ще поддържаме както стабилната трансатлантическа връзка, по този начин и доста по-задълбочаващата се европейска интеграция ", сподели той.

20 години след участието България не страда то недостиг на доверие от страна н НАТО, споделя сегашният ни представител в Алианса Николай Милков.

" България е добре интегрирана в системата на НАТО. Както за групова сигурност, по този начин и за в системата за взимане на политическите решения. И в този момент има право на мнение. Има право на несъгласие. Дефицит на доверие към България няма ", показва Паси.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР