На днешната редовна сесия на Общински съвет - Благоевград кметът

...
На днешната редовна сесия на Общински съвет - Благоевград кметът
Коментари Харесай

Кметът Методи Байкушев предложи план от 9 точки за финансово стабилизиране на община Благоевград

На днешната постоянна сесия на Общински съвет - Благоевград кметът показа проект за финансово стабилизиране на общината, който включва девет точки, съобщи Българска телеграфна агенция.

Байкушев показа проекта преди общинските съветници да гласоподават няколко значими точки – план-сметката за дейностите от Закона за локалните налози и такси, за смяна в размера на такса боклук, на налозите върху недвижими парцели и върху възмездното придобиване на недвижими парцели, както и общата бройка и конструкция на общинската администрация. 

Преди да изложи проекта за финансово стабилизиране на общината, направи разбор на положението все още, като уточни, че още при приемане на бюджета за 2023 година е заложен " великански недостиг " и разноски, които няма по какъв начин да се покрият, с изключение на от външно финансиране, т.е. заеми. 

Настоящето състояние е следното – общинската администрация събира общо 25 млн. лв. доходи годишно, а разноските са доста повече и всяка година порастват, което включва инфлация, покачвания в разноски за електричество, горива, услуги, покачвания на заплатите и други, уточни Байкушев. По думите му в най-хубавия случай дефицитът е в размер на шест-седем милиона лв. годишно, без да включва изключителни разноски, които не могат да се плануват, при което дефицитът по сметката " Местни действия и лични доходи " е 10 млн. лв. годишно.

Към тези финансови планове се прибавят и финансови корекции по изпълнени европейски планове, неефективно ръководство на общинската благосъстоятелност и други, сподели още в ревюто си кметът на Благоевград. 

Планът за финансово стабилизиране на община Благоевград включва девет точки. Те включват редуциране на разноските за администрация и второстепенни звена; редуциране на разноските и надзор на общинските предприятия, както и редуциране на разноските и нарастване на приходите от комерсиалните сдружения на общината. 

Сред залегналите точки е още нарастване на приходите от общинската благосъстоятелност, където таксите все още са " безумно ниски " и би трябвало да бъдат изменени, разяснява кметът на Благоевград. той уточни, че измежду останалите заложени в проекта точки е още финансова дисциплинираност и " завършек на неразумните разноски ", привличане на вложения, европейско и национално финансиране. 

Девета точка е основата за тези решения, а точно " рационално покачване на такса битови боклуци, налог върху недвижими парцели и налог върху придобиване на недвижими парцели ", сподели още. Той показа и план по какъв начин това ще се отрази на жителите на града, като уточни, че за жилище с размер 60 кв. метра в пета зона - " Старо Струмско ", общо нарастването на година ще е в размер на 12,42 лв; за жилище в квартал " Струмско " ще е 15,40 лева, за жилище в кварталите на града нарастването е в размер на 22,45 лева, а за необятния център нарастването е близо 30 лева на година. Увеличението за жилище в съвършен център е малко над 40 лева. 

При жилище с 80 квадратни метра нарастването на година е от 54 лева за съвършен център, а за " Старо Струмско " до 16,50 лева При жилище от 100 кв. м нарастването е от 82,57 лв. за съвършен център и до 35,48 лв. в " Старо Струмско ". 

Предложението на кмета на Благоевград за нарастване на такса битови боклуци и налозите върху недвижимите парцели и върху възмездно придобиване на парцели бе признато на днешното постоянно съвещание на Общински съвет - Благоевград.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР