На днешната дата:През 1667 г. опустошително земетресение в Кавказ причинява

...
На днешната дата:През 1667 г. опустошително земетресение в Кавказ причинява
Коментари Харесай

На днешната дата, 25 ноември. Имен ден празнуват Климент, Климентина и Клементина

На днешната дата:
През 1667 година опустошително земетресение в Кавказ предизвиква гибелта на 80 хиляди души.През 1741 година благодарение на войската Елисавета Петровна — щерка на Петър I, смъква от престола на Русия малолетния Иван VI и става императрица.През 1783 година Джордж Вашингтон завладява Ню Йорк и последните английски войски напущат Съединени американски щати.През 1795 година последният полски крал Станислав Понятовски абдикира след рухването на Полша под съветско иго.През 1940 година Уди Кълвача се появява за пръв път във кино лентата " Чук-чук " (Knock Knock).През 1941 година Финландия се причислява към Тристранния пакт.През 1969 година  Джон Ленън връща получения по-рано „ Орден на Британската империя “ в символ на митинг против поддръжката на Англия за американската интервенция във Виетнам.През 1982 година служителят на БГА " Балкан " в Рим Сергей Антонов е задържан от италианските управляващи по обвиняване за присъединяване в подготовката на атентата против папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г.През 2007 година тържествено са уволнени последните бойци от наборна работа в българската войска, която става 100% професионална.
Празници и събития:

Българска православна черква празнува Свети Климент Охридски и Свети Климент Римски. Свети Климент Охридски е феодален академик и първият  свещеник, проповядвал на български език. Предполага се, че Климент е роден в Югозападна България. Смята се, че Климент е взел участие на младини още в хазарската задача на Кирил и Методий през 859-861 година Климент взе участие и в задачата на Кирил и Методий във Великоморавия като техен възпитаник. В някои по-късни славянски жития се споделя, че презвитер Климент е бил ръкоположен дружно с Наум в духовнически ранг от папата в Рим, преди гибелта на св. Кирил. Свети Климент Охридски е един от най-значимите създатели на старобългарски език. Той написа жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се показват от 15 до 50 негови съчинения. В " Краткото житие " се споделя, че той “измислил и други форми на буквите за по-голяма изясненост от ония, които изнамерил мъдрият Кирил ”. Затова нормално се счита, че той вкарва и кирилицата, въпреки че е по-вероятно е тя да се е развивала последователно под мощно византийско въздействие в Преславската книжовна школа при започване на 10 век. Днес най-голямото и най-авторитетно висше учебно заведение у нас носи името му - Софийски университет " Св. Климент Охридски ".

Имен ден честват: Климент, Климентина и Клементина.

Международен ден за елиминиране на насилието против дамите.

Рождениците през днешния ден:

Борис Цветков , кмет на столичния регион " Искър ", някогашен народен представител от Българска социалистическа партия за България, някогашен общински консултант

Проф. Милко Палангурски , историк, учител във ВТУ

Марианна Асенова,  политолог, някогашен депутат 

Гл. комисар Николай Николов , шеф на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " на МВР
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР