На днешната дата - 26 април 2018 г., се навършват

...
На днешната дата - 26 април 2018 г., се навършват
Коментари Харесай

32 години по-късно: Чернобил и неговия икономически отпечатък

На днешната дата - 26 април 2018 година, се навършват 32 години от повредата в атомната електроцентрала "Чернобил ".

Последствията от екологичната злополука още не са изцяло преодолени, а с изключение на вредите, които нанася върху околната среда и жителите на засегнатите райони, тя оставя и своя бездънен стопански отпечатък.

Оценките за количествените му измерения са разнообразни, само че изседователите са единомислещи, че става въпрос за стотици милиарди долари.

Русия, Беларус и Украйна (на чиято теритоия през днешния ден се намира централата) са най-потърпевши, само че радиоактивният облак след случая се разгръща и над други европейски страни, които също пазят загатна за нещастието.

Ето някои от най-важните стопански последствия от чернобилската повреда:

1. На първо място са непосредствените резултати от злополуката. В потушаването на повредата умират над 30 души и е унищожено съоръжение за милиони долари.

2. Впоследствие стартират да се натрупат още по-големи разноски за запечатването на авариралия реактор и за стабилизиране на радиационния декор в засегнатите територии. Миналата година публично беше открит новият "саркофаг " над централата, който би трябвало да подсигурява сигурността й през идващите 100 години.

Прочети повече ТУК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР