На днешната дата, 12 юни, Международната организация по труда (МОТ)

...
На днешната дата, 12 юни, Международната организация по труда (МОТ)
Коментари Харесай

Детският труд: Срамното клеймо за човечеството

На днешната дата, 12 юни, Международната организация по труда (МОТ) отбелязва Световния ден за битка против детския труд. Целта на самодейността е да се притегли повече внимание към казуса, пред който са изправени милиони деца по света, и да се постави завършек на употребата на детския труд, възпрепятстваща образованието и имаща тежки здравословни последствия върху най-крехките създания на планетата. За пръв път този ден се отбелязва през 2002 година, като има за задача да дефинира минималната възраст, на която децата могат да стартират работа.


 

Сърцевината на концепцията

Всъщност в сърцевината си концепцията за отбелязването на този ден е подбудена не толкоз от разрешаването на казуса на какъв брой години би трябвало да започваме да се трудим, а на какъв брой НЕ би трябвало да го вършим! Защото няма по-скандално закононарушение в историята на човешката цивилизация от това да се възползваш от труда на едно мъничко дребосъче, лишавайки го от най-ценното – неговото детство.

Детският труд е една от най-мрачните страници в историята на човечеството и събитие, което и до ден сегашен към момента не е изцяло изкоренено в доста елементи по света. Места, където децата се принудени да се трудят като възрастни и да работят в условия, нездравословни както за физическото им, по този начин и за психическото им развиване. Условия, които ги трансформират в плебеи, без право на глас, без право на себеизява! Защото няма нищо по-страшно, по-тъжно и незаслужено на този свят от оня труд, който експлоатира и унищожава орисите на милиони деца на нашата планета. И това в действителност е ужасяващо!

Причини за детския труд и способи за противодействието му


Тъй като потреблението на детския труд е резултат на бедността, ясно е, че против това събитие не може да се подхожда изолирано. Ясно е едно – вложението най-вече в образованието и професионалната подготовка, ще донесат на обществото най-големи облаги както с междинен, по този начин и в дълготраен проект.

От началото на самодейността си през 2002 година до през днешния ден МОТ има създадени планове допълнително от 90 страни. Тя се стреми да разшири достъпа до гратис и наложително обучение, борейки се главно с бедността, от която води началото си детският труд.

Слава богу, резултати има. През интервала 2000-2004 година броят на работещите деца по света е намалял с близо 10%. Дава се опция на стотици хиляди малолетни, отпаднали от учебно заведение, да получат гратис обучение.

Последните данни са потресаващи



По последни данни броят на работещите деца по света на възраст сред 5 и 15 години е над 170 милиона. 108 милиона от тях са служащи в селското стопанство. Тук са включват 34 страни, измежду които доминират най-много тези от Тихоокеанския район, Азия и Африка.

По целия свят селското стопанство е бранш, в който работят най доста младежи- към 70%. Според последния отчет на МОТ, броят на децата, обвързани с рискова работа, която заплашва тяхната сигурност, здраве и развиване, е към 125 милиона. Около 80 милиона девойки по света правят действия, сходни с тези на момчетата. Освен това, девойките прекомерно постоянно са подложени на някой от най- тежките форми на детски труд в обстановки, скрити зад стените на заводи или даже в личните си домове.

Детският труд по света

Тежкият детски труд е постоянно срещано събитие в Афганистан, за което виновност имат 23 години на война и вътрешни спорове за власт. Там, още с навършването си на 5-годишна възраст, доста работят, с цел да оказват помощ на фамилиите си да оцелеят. Ще ги откриете в автомобилните сервизи, бензиностанциите, във фабриките за тухли и компаниите за преместване на товари.



Няма пазарна уличка в Африка, лишена от наличието на деца, принудени да продават самун или други хранителни артикули. Текстилните заводи в Индия са претъпкани с хиляди работещи в тях момчета и девойки. За страдание в страната на Тадж Махал към момента ще срещнете деца, работещи в мини. Всяка мина е изпълнена с над 1000 деца, на всяко от които се заплащат 20-30 цента дневно, с цел да разнасят въглища по домовете. Индия признава, че на нейна територия има към 18 милиона деца, които работят и не вървят на учебно заведение. Активисти в отбрана на човешките права обаче настояват, че броят им е 55 милиона. От своя страна индийското държавно управление твърди, че последователно ще отстрани тежкия детски труд като процедура до 2020 година

Какво се случва у нас?

Нашата страна също не е подмината от този сериозен проблем. В България през 2001 година в селското стопанство работят към 400 хиляди деца.През образователната 2004-2005 година от просветителната ни система са отпаднали към 29 хиляди деца т.е. към 3% от броя на учениците в страната. Половината от тях напущат учебно заведение, с цел да работят.

Най-тежките форми на детски труд – от наложително наемане на малолетни за бойци до порнография

Според МОТ най-тежките форми на детски труд включват трафик и продажба на деца, наложително наемане на малолетни за бойци, предложение на деца за проституция или порнография. Най-експлоатирани са девойките, децата, лишени от родителска грижа, тези от етнически и малцинствени групи, бездомните и отпаднали от учебно заведение.

Надежда има!

Въпреки всичко вяра има! И тя е точно в съществуването на една такава организация, която прави всичко по силите си да заличи, да постави един път вечно завършек на едно толкоз срамно и грозно събитие, на този срамен щемпел върху лицето на човечеството – безмилостната употреба на детския труд. 



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР