На Димитровден Велико Търново отбелязва 834 години от въстанието на

...
На Димитровден Велико Търново отбелязва 834 години от въстанието на
Коментари Харесай

834 г. от въстанието на болярите Петър и Асен отбелязват търновци

На Димитровден Велико Търново отбелязва 834 години от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската страна.

Големият християнски празник в старопрестолнината стартира с празнична света литургия в църквата " Успение Богородично ".

По традиция литийно шествие мина по Владишкия мост до храма- музей „ Св. Димитър Солунски ”, където братята Асеневци афишират въстанието против византийците през 1185 г.834 година от въстанието на болярите Петър и Асен означават търновци (Снимки)

" Датата 26 октомври 1185 година постоянно ще бъде измежду най-светлите лъчи в цялата история на България. От Търновград България се издига до равнището на имперска мощ. Независимата българска черква става с сан на Патриаршия. Нещо повече - Търновската патриаршия е най-високото постижение в цялата ни църковна история. Търновската книжовна школа носи култура и нематериалност за славяните по целия свят. И в основата на всичко това стои точно въстанието на Петър и Асен. Затова дълг на всеки от нас е да помним и да описваме на нашите деца за този прочут общобългарски акт ", сподели в словото си изпълняващата длъжността кмет Снежана Данева – Иванова.834 година от въстанието на болярите Петър и Асен означават търновци (Снимки)

На Димитровден по традиция честват и строителите. Приветствие по този мотив насочи ръководителят на регионалното посланичество на Камарата на строителите Ина Минчева – Кържилова.

" Строителството е един от най-рисковите и стресови браншове в нашата стопанска система. Много проблеми има в строителството, като стартираме от остарялата нормативна база при офериране и отчитане, преминем през неналичието на фрагменти и стигнем до сивия бранш, с който се опитваме да се борим ", регистрира тя. Ина Минчева поздрави сътрудниците си с постигнатите резултати и пожела един още по-добър строителен сезон.

Благодарствен молебен отслужи свещеноиконом Славчо Иванов. Бе осветлен и курбан за здраве. Фолклорна стратегия в двора на историческата църка показаха танцьорите и музикантите от професионален отбор „ Искра ”.834 година от въстанието на болярите Петър и Асен означават търновци (Снимки)

Празничните прояви ще завършат в 20 ч. с излъчването на аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина ”. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР