На Деня на майката, 8 май, се продава една четвърт

...
На Деня на майката, 8 май, се продава една четвърт
Коментари Харесай

Войната в Украйна повишава и цените на цветята

На Деня на майката, 8 май, се продава една четвърт от международната годишна продукция на цветя, а на Деня на влюбените - към 35 %

Нарастващото търсене на цветя, даже когато войната на Русия против Украйна лимитира производството, оказа помощ на градинарите в Кения, най-големият производител в Африка, да покачат цените, написа.

Доставките на Кения през 2022 година евентуално ще надвишават миналогодишните 954 млн. $, съгласно Кенийския съвет за цветя. По-високите цени, по-силният $ и еврото ще усилят приходите на източноафриканската страна и ще "смекчат ситуацията на фермерите " даже след предстоящото понижаване на производството, съобщи основният изпълнителен шеф на браншовото лоби Клемент Тулези.

Нахлуването на Русия в Украйна спря доставките на торове, като по този метод засегна производството на цветя от рози до лилии. В Европа енергийната рецесия е засегнала работата на оранжериите, съгласно Royal FloraHolland, която организира три търга в Нидерландия. Въпреки че производството е потърпевшо, последователното отваряне на международната стопанска система и празници като Деня на майката този уикенд са подтикнали търсенето.

Кения и Етиопия са главните снабдители на цветя за Европа, а Колумбия и Еквадор са най-големите експортьори за Северна Америка. Холандия е най-големият център за търговия с цветя в международен мащаб.

Макар че е малко евентуално продажбите в Европа да доближат миналогодишните, те въпреки всичко ще бъдат обилни, съгласно FloraHolland, която през 2021 година означи рекордни доходи от 5,8 милиарда $.

"Засега търсенето не спада ", съобщи по електронната поща представителят на FloraHolland Мишел ван Ши. "Продуктите, които нормално отиват в Русия, Украйна и Беларус ", намират път към други пазари, сподели той.

Денят на майката, който ще бъде маркиран допълнително от 90 страни в неделя, е вторият по величина интервал за продажба на кенийски цветя. На него се падат към една четвърт от годишните доходи, до момента в който на Деня на влюбените - към 35 %.

Търсенето тази година е по-добро, а укрепването на $ и еврото ще донесе солидни доходи, споделя Тулези в телефонно изявление. Обемите ще бъдат наранени от дефицита на торове - цената им се е повишила с 50 %.

 2

Кенийската градинарска промишленост, един от най-големите източници на задгранична валута, се възвръща от пандемията от ковид, по време на която фермерите изхвърлиха тонове цветя, защото самолетите бяха спрени на фона на блокирането на полети по целия свят. Властите в Найроби са разрешили на Ethiopian Airlines Group и Saudi Arabian Airlines да изпратят спомагателни товарни полети, с цел да посрещнат спомагателното търсене на цветя за Деня на майката, сподели Тулези.

"Тази година разполагаме с добър товарен потенциал, дефицитът е по-малък ", сподели Тулези. "Седмичното търсене на товарни транспорти в Кения през сегашния сезон е приблизително 3 800 тона спрямо наличния потенциал от към 3 400 тона ", сподели той.

Таксите за въздушен транспорт са се нараснали повече от два пъти до 5,20-5,50 $ за кг в съпоставяне със приблизително 2,40 $ през предходната година, сподели Тулези. Това, в комбиниране със скъпите торове, може да докара до в допълнение повишение на цените.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР