На демонстрациите в Иран се издигат лозунги срещу водената от

...
На демонстрациите в Иран се издигат лозунги срещу водената от
Коментари Харесай

Войната, която Иран води в Сирия, също повлия на протестите

На демонстрациите в Иран се издигат лозунги против водената от армията голяма и сенчеста война в Сирия - един от най-близките съдружници на Техеран и страна, която е на фронтовата линия на опълчването с основния му зложелател Израел.

Макар че митингите са съсредоточени върху икономическите въпроси, стачкуващите също по този начин показват мощна опозиция против политиката на държавното управление да изпраща млади иранци да се бият и да умират в Сирия, като в същото време харчи милиарди долари за армията, до момента в който те споделят, че предпочитано би трябвало да бъде основаването на работни места в Иран и преодоляването на повишаващата се цена на живота. Техните лозунги включват " Оставете Сирия, мислете за нас! " и " Смърт на Хизбула! " - подкрепяната от Иран ливанска въоръжена формация, която е основен инструмент на Техеран във войната в Сирия.

В самата Сирия вътрешните демонстрации се трансфораха в антиправителствени митинги през 2011 година Те бяха посрещнати с брутални ограничения от силите за сигурност на президента Башар Асад, което докара до революция в страната. Но откакто в армията на Асад се появиха пробойни, а бойци отказваха да стрелят по протестиращите и дезертираха при опозицията, Иран и по-късно Русия се намесиха в поддръжка на своя съдружник.

Теократичното управление на Иран показва тези старания като религиозна война за шиитския ислям - епохална битка за отбрана на светилището на потомката на пророка Мохамед в Дамаск от сунитските джихадисти и за нанасяне на шокиращ удар върху това, което съгласно него е американско-израелски скрит план за заличаване на Сирия. Но тези старания са движени и от геополитически съображения. Сирия, която граничи както с Израел, по този начин и с Ливан, е основен възел в иранската мрежа за въздържане на Израел.

Техеран се нуждае от Дамаск по едно и също време като канал към и спонсор на " Хизбула " - авангардна мощ на Техеран в района. Сега армията на Иран и голям брой районни милиции под негово командване работят на необятен периметър във войната с бунтовниците и бойците на " Ислямска страна " както в Сирия, по този начин и в Ирак. Той също по този начин е зает в линията Газа и е упрекван, че поддържа шиитските бунтовници в Йемен.

Жертви на войната

Плакати в чест на младите мъже, починали в сражения в Сирия, са окачени на публични места в Иран, с цел да припомнят за жертвата, която се заплаща. Имами възпоменават починалите на петъчните молебствия, а медии отдават респект на " мъчениците ", умрели, " защитавайки светилището " на потомката на Мохамед Саида Зейнаб в сирийската столица.

През септември иранският висш лидер аятолах Али Хаменей се помоли над ковчега на 25-годишния Мохсен Ходжаджи на заравяне, излъчено в цялата страна, последвано от огромен протест в Техеран. Тези ходове имаха за цел да разпалят патриотизма в страната, която е все по-изморена от военната случка в Сирия. Ходжаджи беше изобразен по какъв начин е приветстван на небето от третия шиитски светец Хюсеин, внук на Мохамед.

Иран не разкрива какъв брой негови бойци са изгубили живота си в Сирия, само че Мохамад Али Шахиди, който управлява Фондацията на мъчениците на ислямската гражданска война, подкрепяща ветераните и фамилиите на починалите, споделя, че са убити над 2000 мъже, макар че съвсем половината от тях са чужденци от Афганистан и други страни, биещи се в състава на проведени от Техеран милиции. През ноември полуофициалната осведомителна организация Фарс заяви за гибелта на ирански бригаден военачалник в сирийския град Букамал, ситуиран против един от основните пропускателни пунктове сред Сирия и Иран. Фарс съобщи, че генералът е бил погубен от минометен снаряд в борба с бойци на " Ислямска страна ".

 Войната, която Иран води в Сирия, също повлия на митингите
© Associated Press

Същата тази борба беше ръководена от самия пълководец на иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война (КГИР) генерал-майор Касем Солеймани, който беше показан на видеокадри, публикувани в обществените медии, да се обръща към бойци на персийски. Той командваше шиитски бойци от Хизбула и иракските Сили за национална готовност, а също военни от сирийската войска и членове на иранския КГИР.

Сирийски бунтовници споделят, че КГИР управлява няколко огромни борби от името на силите на Асад и има бази от северната до южната част на страната.

Според Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира Иран харчи над 12 милиарда $ годишно за своята войска. Има информация, че той харчи милиони за дотации и експорт за Сирия, чиято стопанска система е унищожена от войната. Протестите, които раздрусват в този момент Иран, избухнаха, откакто последното бюджетно предложение на президента Хасан Рохани разкри орязване на локалните дотации и в същото време опазване на привилегиите на армията и религиозните институции.

Ливански и афганистански милиции

Иран и Асад зависят от Хизбула за някои от най-трудните задания с присъединяване на специфични сили в сирийската война. Но Техеран също по този начин провежда милиции от Афганистан, наречени Фатимиюн, и от Пакистан, наречени Зейнабиюн, които да се бият в Сирия. Той дава обещание заплати и поданство на живеещите в Иран афганистански бежанци в подмяна на пътешестване за работа в Сирия.

Сирийски бунтовници споделят, че се бият освен със сирийски държавни бойци, а и с ливански, иракски и афганистански бойци. А кореспонденти на " Асошиейтед прес " са видели над военни пунктове край най-големия сирийски град Алепо да се веят знамената на афганистански и ливански милиции. Самите бунтовници в Сирия, подсилвани от апели за международен джихад, са подкрепяни от голям брой задгранични бойци.

Организацията " Хюман райтс уоч " споделя, че иранският КГИР набира афганистански деца бежанци на едвам 14 години да се бият в Сирия и те могат да бъдат разпознати по надгробните им плочи в Иран. Тя споделя, че ирански медии възпоменават деца бойци и приветстват ирански бойци на едвам 13 години в борбата в Сирия. Иран също по този начин мощно разчита на калените в борби бойци на утвърдените от страната иракски Сили за национална готовност, които играят роля за разгромяването на бойците на " Ислямска страна " от двете страни на сирийско-иракската граница и отварянето на кулоар за въздействието на Иран, разпрострян се от Техеран през Багдад и Дамаск до Бейрут.

В Ливан и Ирак, също както в Иран, има заплаха от враждебна реакция на народа против изтощителните военни старания в Сирия, които не престават от съвсем седем години.

Когато ливанските управляващи разтуриха противозаконни сергии на амбулантни търговци в цитадела на Хизбула в южната част на Бейрут през октомври, поданици излязоха по улиците, с цел да подлагат на критика управлението на Хизбула, че не ги пази макар жертвите им в Сирия. " Те би трябвало да посадят дърво на гроба на всеки страдалец ", изкрещя една жена пред камерите. " Всеки дом има страдалец. Всеки дом има ранен деец. " /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1257)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР