На държавата няма да ѝ стане зле, ако приемем българското

...
На държавата няма да ѝ стане зле, ако приемем българското
Коментари Харесай

Ахмети: Нищо няма да ѝ стане на държавата, ако впишем българ...

На страната няма да ѝ стане зле, в случай че приемем българското малцинство като конституционна категория. Това съобщи ръководителят на ДСИ Али Ахмети на конференция след срещата с българския министър председател Кирил Петков, който е на публично посещаване в Скопие.

По време на диалозите Ахмети се е поинтересувал кои са пречките, с цел да се реализира позитивен резултат за започването на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. От българската делегация чул, че за тях е от голяма важност в македонската конституция да бъде вписано българското малцинство, което живее в Република Северна Македония.

„ Говорих доста намерено за това с Петков. Ние сме изцяло ангажирани да се съблюдава и да не се оспорва правото на никого да се заявява, без напън, както се усеща и това да се отрази в конституцията.

Смятам, че на страната няма да ѝ се случи нищо неприятно, в случай че одобри българското малцинство като конституционна категория. Важно е да стартират договарянията за участие в Европейски Съюз, тъй като по този начин ще изградим несъмнено бъдеще.

Рамковият контракт обгръща всички малцинства, които живеят тук и сигурно с приемането и със забележителните промени, които ще бъдат направени единствено ще укрепим страната си и европейските стандарти и разнообразието.

Ще имаме посланичество на хърватите и черногорците, които също са сложили въпроса да бъдат вписани в конституцията на РСМ. За да се случи това, са нужни храброст и благосклонност от страна на всички – и от Народното събрание, и от неправителствения бранш, и от медиите “, сподели Ахмети, като акцентира, че това е значима тактика за началото на договарянията с Европейски Съюз.

Обществеността знае, че до момента разликите сред Скопие и София са били спънка и на срещата е изискал да разбере по какъв начин може да се ангажира с намирането на решение.

„ Днес видях доста по-голяма воля у премиера на България този въпрос да има завършек и колкото може по-скоро да се откри взаимноприемливо решение и за двете страни. Трябва да стартираме договарянията за участие през юли тази година “, сподели водачът на ДСИ.

Македонците не би трябвало да имат съмнения,

По време на срещата с българския министър председател Ахмети е изтъкнал, че двете страни имат потребност от облекчение на връзките и да приказват доста по-открито за тематики, които се нуждаят от решение. Не би трябвало да бъдем претрупани с страсти, а да бъдем рационални, акцентира той.

Съгласен е, че построяването на Коридор № 8, пътищата и жп линията би трябвало да стартира колкото се може по-скоро, тъй като свързват градовете от Бургас през Скопие до Тирана и сближават. Освен това ще дадат опция да се усъвършенства връзката и съдействието в разнообразни области като стопанска система, вложения и просвета.
Свързани вести Кирил Петков кацна в Скопие. Обяви целите със С. Македония ВИДЕО СНИМКИ Кирил Петков в Скопие: За часове постигнахме повече от последните години ОБЗОР
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР