На дъното на Средиземно море, в близост до бреговете на

...
На дъното на Средиземно море, в близост до бреговете на
Коментари Харесай

Учени измериха 1,9 млн. микропластмасови частици на кв м на дъното на Средиземно море

На дъното на Средиземно море, наоколо до крайбрежията на Италия, могат да бъдат открити 1,9 млн. микропластмасови частици на квадратен метър, оповестява Science!

Рекордната централизация е измерена от интернационален екип от учени. Те предизвестяват, че замърсяването е допустимо да бъде още по-голямо в други елементи на морето.

„ Това е най-високата стойност, измервана в миналото на морското дъно в международен мащаб ”, съобщи ръководителят на изследването, геологът Иън Кейн от университета в Манчестър.

Специалистите откриха, че микропластмасите се разпръсват на морското дъно благодарение на теченията и си се натрупват в тъй-наречените „ горещи точки " на замърсяване. Но същите подводни течения доставят с О2 и хранителни субстанции организмите, които населяват наоколо до морското дъно. Притеснителното в тази ситуация е, че „ горещите точки " на биоразнообразието и тези на замърсяването с пластмаси в дълбините на морето си съответстват.

Учените подозират, че може да се открият и други, доста по-високи равнища на концертрации с микропластмаси в разнообразни елементи на Средиземно море. Дълбочинните течения основават огромни натрупвания, сходни на дюни. И там се натрупват пластмасовите замърсявания. 

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР