На борда на спасения плавателен съд имало 13-членен екипаж В

...
На борда на спасения плавателен съд имало 13-членен екипаж В
Коментари Харесай

Изследователският ни кораб с полярници спаси бедстваща яхта

На борда на избавения кораб имало 13-членен екипаж

В Новогодишната нощ националният проучвателен транспортен съд 421 „ Св. Св. Кирил и Методий “ взе участие в интервенция по оказване на помощ на бедстващата моторна яхта " EL DOBLON " на методите на пролива Дрейк. Тя била с екипаж от 13 души, имала сериозна пробойна на борда и плавала под канадски байрак, оповестиха от екипажа на кораба.

Те обясниха и каква е хронологията на извършените дейности. В 01.45 ч. на 01.01.2024 година по УКВ радиостанцията на канал 16 е получен сигнал " MAY DAY ". Пет минути по-късно е получено позвъняване от Чилийската брегова защита на канал 16 за оказване на помощ на бедстващ кораб. НИК 421 е наведен в по-високо положение на бойна подготвеност. Три минути по-късно са получени координати на бедстващия съд, на към 12 морски благи южно от о. Нуева при метода за влизане в пролива на Дрейк. Корабът ни се насочил към бедстващия съд - моторна яхта " EL DOBLON " с 13-членен екипаж, която била на отдалеченост от 8 морски благи. В 02.10 ч. е открита връзка с " EL DOBLON " на испански език. Моторната яхта рапортува, че има пробойна в носовата килева част с нахлуваща вода и е без ход. Пет минути по-късно на българския транспортен съд са готови избавителна бързоходна лодка с тричленен екипаж, оборудван със избавителни средства и термокостюми, швартови и буксирни въжета за осъществяване на буксировка на бедстващия кораб и/или вероятно швартоване на ръб, и са развърнати качества за оказване на първа здравна помощ на бедстващи хора. 

В 2.30 българският транспортен съд стартира доближаване с моторната яхта с подготвеност за втурване на избавителна бързоходна лодка на вода. При връзка с " EL DOBLON " е получен отчет за прекъсване на нахлуващата вода и възобновяване на най-малък ход под ветрила. В 2.58 ч. при осветление на задачата открили мощен крен към десния ръб. Българският транспортен съд рапортува на Чилийската брегова защита за положението на моторната яхта и стартира ескортирането ѝ към метода на канал Бийгъл и пристанище Пуерто Уилямс, Чили. При метода към проток Ричманд НИК 421 е освободен от " ON SCENE COMMANDER " от Чилийската брегова защита заради нахлуване в островна група с по-спокойни води и активиране на чилийски боен SAR транспортен съд. В 4.10 ч. бойната подготвеност на българския транспортен съд е намалена, приведена е материалната част в походно състояние и продължава плаването според проекта към о. Ливингстън.

Бедстващият кораб плавал под канадски байрак.  Дължината му е 25 метра, а ширината - 5 метра.

Източник:БГНЕС
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР