Папата иска да проведе голямата среща във Ватикана за бъдещето на църквата при затворени врати, без идеология

...
НА БОРДА НА ПАПСКИЯ САМОЛЕТ (АП) — Папа Франциск защити
Коментари Харесай

НА БОРДА НА ПАПСКИЯ САМОЛЕТ (АП) — Папа Франциск защити решението дискусиите на голяма среща във Ватикана да се запазят на бъдещето на Католическата църква при затворени врати, заявявайки в понеделник, че триседмичната конференция е религиозен момент за църквата, а „не телевизионна програма“, която е отворена за разглеждане.

Франсис беше питан многократно по пътя вкъщи от Монголия относно срещата от 4-29 октомври, или синода на епископите, който се открива след безпрецедентна двугодишна агитация сред редови католици по целия свят за техните надежди за църквата.

Много наблюдатели на Ватикана смятат синода за определящ момент от понтификата на Франциск, тъй като официалният дневен ред включва горещи въпроси като ролята на жените при вземането на решения в църквата, приемането на LGBTQ+ католици и безбрачие за свещениците .

Въпреки че Синодът не е орган за вземане на решения, много католици, участвали в консултациите преди срещата, са нетърпеливи да видят как техният принос се разглежда или не от епископите и миряните, избрани да представляват тях. Като новост, Франциск позволи на миряни, включително жени, да гласуват заедно с епископите по конкретни предложения, които ще бъдат представени за разглеждане от папата.

Попитан дали журналистите ще имат достъп до срещата, Франциск настоя за обсъждане ще бъде „много отворен“, като развитието е докладвано от ватиканска комисия, ръководена от шефа на комуникациите на Светия престол Паоло Руфини. Това е и начинът, по който бяха обработени последните срещи на синода, като Руфини предоставяше ежедневни актуализации на общи обсъждани теми, без да идентифицира кой какво е казал.

Франсис каза, че трябва да гарантира „синодалния климат“, като държи срещата затворена за медиите и обществеността.

„Това не е телевизионна програма, в която се говори за всичко“, каза той. „Това е религиозен момент“, в който участниците говорят свободно, последвани от периоди на молитва. „Без този дух на молитва няма синодалност, има политика.“

Синодът предизвика както интерес, така и критики, като опозицията идва по-специално от консерваторите, които предупреждават, че отварянето на въпроси на сексуалния морал може да доведе до разкол. В препратка към скорошна книга американският кардинал Реймънд Бърк предупреди, че синодът е като отваряне на „кутията на Пандора“.

Франсис каза, че подобни опасения са доказателство за идеология, заразила процеса.

„В Синода няма място за идеология“, каза той.

___

Религиозното отразяване на Associated Press получава подкрепа чрез сътрудничеството на AP с The Conversation US, с финансиране от Lilly Endowment Inc. AP носи цялата отговорност за това съдържание.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР