На българина му писна, когато има някакъв проблем, да се

...
На българина му писна, когато има някакъв проблем, да се
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: На българина му писна като има проблем, да се приема нов закон

" На българина му писна, когато има някакъв проблем, да се одобри нов закон и да се сътвори нов орган и да се вършат назначения. Аз като правист се тормозя от писането на законопроекти от политици, а не специалисти, на коляно и преди изборите. Очевидно болката на Българска социалистическа партия е, че КПКОНПИ се избира от Народно събрание, а не от президента. Важно е какви хора назначаваме и дали органът работи. " Това сподели министърът на външните работи Екатерина Захариева по отношение на съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) , което се организира на 8 април.
" Наистина се учудих дали съм била на КСНС, откакто чух думите на госпожа Нинова. КСНС може да предложи решение, само че не и да наложи такова ", добави още Захариева в изявление за bTV.
Според нея антикорупционният орган е определен допустимо най-легитимно. " Важното е да има механизми, с цел да сме сигурни, че КПКОНПИ работи независимо. В Народно събрание има разнообразни политически сили, там не са единствено ръководещите. Има посланичество на хората ", сподели още тя.
" От страна на ГЕРБ не е имало пазене на статуквото, нито обвинявания към медиите. Когато излизат разкрития и подозрения за неприятни практики против Българска социалистическа партия, те приканват да стартират инспекции от КПКОНПИ. Кога се има вяра на този орган? Нашето предложение беше да се направи оценка на въздействието на органа. Българска социалистическа партия оферират нов закон. Аз разгадавам като жител да не се стига до закъснение. За да махнем един човек, би трябвало да приемем нов закон ли? Затова е ниско доверието в институциите ", добави още Захариева.
По думите ѝ тонът на КСНС е бил естествен, не е имало нападки и груби реплики.
" Президентът провежда КСНС, само че членовете на съвета вземат решение кой да участва. Не беше неприятно да чуем представител на КПКОНПИ, с цел да чуем какво е приключил органът. Когато преди избори да кажеш, че отменяме закона и блокираме работата на този орган е необичайно. Законът е драконовски. Имаме гражданска конфискация. Има много инспекции, които се правят и много каузи на КПКОНПИ за лишаване на нелегално добито имущество. Такъв закон няма на никое място другаде в Европа ", разяснява Екатерина Захариева.
Относно Апартаментгейт Захариева сподели: " Не бива да забраняваме на фамилиите на политиците да работят. В противоположен случай няма да останат политици в България. "
За себе си министърът посочи, че не си е купувала на ниска цена парцел: " Имотите на фамилията ми са обществени от 2009 година. Цените на част от парцелите на сътрудниците, фактически наподобяват много ниски. Нека да приключат инспекциите. Считам, че когато желаеме да установим истината, би трябвало да оставим органите да си свършат работата. Много значимо е правораздаването да се остави на мира. Когато нашето държавно управление е приело редица действия и да бъдем упреквани, че пазим статуквото, е меко казано несериозно. Премиерът е праволинеен. "
Захариева осведоми и, че е отсрочено посещаване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу , което е било планувано за през днешния ден, 9 април. За момента не е уговорена друга дата.
Относно назначението на Данаил Кирилов за министър на правораздаването външният ни министър съобщи: " Това е предложение на премиера. Той е бил ръководител на правната комисия. Много тежка задача има. Трудно може министърът на правораздаването да въздейства на правосъдната система, която зависи от правосъдните институции ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР