На 96-годишна възраст почина Абигейл Киноики Кекаулике Кавананакоа, наричана последната

...
На 96-годишна възраст почина Абигейл Киноики Кекаулике Кавананакоа, наричана последната
Коментари Харесай

Почина последната хавайска принцеса Абигейл Кавананакоа


На 96-годишна възраст умря Абигейл Киноики Кекаулике Кавананакоа, наричана " последната принцеса на Хаваите ". Тя произлиза от кралски жанр, който в миналото е управлявал територията, като положението ѝ се прави оценка на 215 млн. $, предава Daily Mail.

„ Абигейл ще бъде запомнена с любовта си към Хавайските острови и техния народ. Ще ми липсва с цялото ми сърце ”, се споделя в изказването на 69-годишната ѝ брачна половинка Вероника Гейл Каванонакоа.

Смъртта ѝ беше оповестена публично в понеделник сутринта пред двореца Йолани - единствената кралска резиденция в Америка, в която е живяла хавайската монархия. Сега постройката е превърната в музей.

Джеймс Кембъл, прадядото на Абигейл, е ирландски предприемач, натрупал благосъстоянието си като притежател на захарни плантации. Той е бил един от най-големите земевладелци на Хавайските острови. Дъщеря му Абигейл Уахиика`Ахуу`ула Кембъл, се омъжва за принц Дейвид Кавананакоа, който е разгласен за престолонаследник.

В изявление за списание Honolulu през 2021 година Абигейл споделя, че в случай че монархията беше оживяла, братовчед ѝ Едуард Каванонакоа щеше да наследи трона, а не тя. " Разбира се, аз щях да бъда властта зад трона, в това няма подозрение ", пошегува се тогава тя.

" Кекау ", както я назовават близки и другари, през годините финансира разнообразни благотворителни дела, в това число стипендии за студенти от коренното население на Хавайските острови. Дарявала е на музеи предмети, принадлежали на крал Калакауа и кралица Капи`олани, в това число 14-каратов елмаз от пръстена на Негово Височество. 

Каванакоа няма публична купа, само че е знак на хавайската национална еднаквост, която съумява да се запази даже след рухването на кралството като форма на ръководство през 1893 година

At age 96, Hawaiian royal heiress Princess Abigail Kawananakoa died Sunday.

Kawananakoa held no formal title but was a living reminder of Hawaii’s monarchy and a symbol of Hawaiian national identity.

This image shows her in court sitting next to her wife, Veronica Gail Worth.
— Dillon Ancheta (@DillonAncheta)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР