На 95 години почина Цветана Джерманова - последната оцеляла жена

...
На 95 години почина Цветана Джерманова - последната оцеляла жена
Коментари Харесай

Почина последната оцеляла от лагера в Белене жена - Цветана Джерманова

На 95 години умря Цветана Джерманова - последната оживяла жена от лагерите в Босна и Белене. Цветана Джерманова е родена на 20.03.1928 година в село Лесковец, област Перник в петчленно семейство. Баща ѝ е майстор. Цветана приключва начално учебно заведение в с. Лесковец и прогимназия в Батановци. В интервала 1942 – 1946 година учи в Пернишката девическа гимназия и след довеждане докрай кандидатства компетентност " Агрономство " в Софийския университет, само че не я одобряват, защото няма утвърждението (характеристика) на комунистическата власт. През 1957 година приключва Минен колеж – Перник. Впоследствие работи на разнообразни административни длъжности. 
 
От 1946 година се увлича по концепциите на анархизма. След отхвърли да ѝ бъде разрешено да учи в университет дружно с Любомир Джерманов и Мария Доганова вземат решение да провеждат среща на младежи анархисти от Югозападна България в местността " Китка " край Гигинския манастир. На проведената през 1946 година намира се събират най-вече младежи от селата Лесковец и Косача. Групите от Перник, Радомир и София са спрени от служители на реда на гара Батановци, а тези от с. Бегуновци – от Брезнишката полиция.
 
 Цветана Джерманова Цветана Джерманова Източник: Скрийншот видео кадър
На 16 декември 1948 година е задържана при акция против анархистите в България, няколко дни преди V конгрес на Българската комунистическа партия. Изпратена е лагера за насилствен труд в Босна (Силистренско). Остава там в интервала януари 1949 година – декември 1951 година През декември 1951 година е преместена в женската част на лагера в Белене (лагер " Щурчето " ), където остава до 20 април 1952 година
 
През 1948 година се омъжва за Любомир Джерманов (р. 1925., също анархист). Двамата, дружно с децата им, са неведнъж разселвани от комунистическата власт. В годините след излизането от лагерите намират прехранване с работа на строителни кариери или в минния бранш.
 
Намирането на работа в минния бранш е една от дребното благоприятни условия, тъй като работата е неатрактивна, сложна, властта постоянно е имала недостиг в обезпечаването на стимулирани и положителни служащи в този отрасъл. По този мотив Цветана споделя: " Тук работеха хора от цяла България и множеството от тях властта определяше като неблагонадеждни и врагове на народа. Бяха пристигнали тук, тъй като във вътрешността нямаше работа за тях ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР