Русия изигра голяма роля за независимостта и суверенитета на Белгия

...
Русия изигра голяма роля за независимостта и суверенитета на Белгия
Коментари Харесай

Др. Путин, вие сте "велик историк"! Кремълският военнопрестъпник обяви независимостта на Белгия за руска заслуга!

Русия изигра огромна роля за независимостта и суверенитета на Белгия при започване на 19 век, съобщи военнопрестъпникът Владимир Путин.
 
" Белгия значително се появи на международната карта като самостоятелна страна, частично с помощта на позицията на Русия и Русия ", сподели той на среща с участниците в Световния юношески фестивал.
 
Както означи Путин, той счита за значимо Русия да има " лична история на връзките " с доста страни по света. Диктаторът не посочи по какъв начин независимостта на Белгия е обвързвана с Русия.
 
Историческите обстоятелства
Белгия придобива самостоятелност след революцията от 1830 година Преди това тя е част от Холандия съгласно решението на Виенския конгрес, който консолидира резултатите от Наполеоновите войни. Белгия също е била част от Испания, Франция и Свещената Римска империя за дълго време.
 
Първият крал на Белгия Леополд I поставя клетва на 21 юли 1831 година. Този ден към момента е народен празник. Преди да се възкачи на трона, Леополд I служи в съветската войска, взе участие във войните против Наполеон и получава чин генерал-майор. Той е обвързван с съветския императорски дом. През 1816 година става британски жител, като се дами за наследницата на трона принцеса Шарлот, която умира година по-късно.
 
През 1831 година стартира белгийско-холандската война. На страната на Леополд I идва Франция, която образува войска от 50 000 души и влиза в Брюксел. Белгия най-сетне реализира самостоятелност през същата година по време на Лондонската конференция с присъединяване на пет страни. Франция и Англия упорстват за това, до момента в който Русия, Прусия и Австрия са срещу, искайки да оставят страната под ръководството на холандския крал. В последна сметка обаче те отстъпват, само че слагат изискването Белгия да остане " постоянно неутрална ".
 
Днес Белгия е член на НАТО. Нейната столица е седалището на алианса. С образуването на Европейския съюз Брюксел се трансформира и в политически център на Европа, където се намират всички управнически структури на Европейски Съюз.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР