На 9-тимарт се отбелязва деня наСвети четиридесет мъченици. Църквата определя

...
На 9-тимарт се отбелязва деня наСвети четиридесет мъченици. Църквата определя
Коментари Харесай

Църквата отбелязва Свети Четиридесет мъченици

На 9-тимарт се отбелязва деня наСвети четиридесет мъченици. Църквата дефинира този ден и като празник на четиридесетте бойци от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята религия по време на преследванията на християните от император Ликиний през пети век.

Денят на Свети четиридесет мъченици в нашия календар е обвързван с успеха наИван Асен IIнад византиеца Теодор Комнин, станала на9 март 1230 година.

По този случай българският държател построил в столицата Търново фамозния храм " Свети Четиридесет мъченици ".
Християнските светци са влезнали и в националния ни празничен календар, като са дали името на един прекрасен пролетен празник - " Свети Четирсе ", именуван още Младенци. Той се празнува за здраве на децата, най-много на момчетата, само че е и подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

С този ден е обвързвано националното поверие, чеслънцето се обръща към лято и времето се затопля. Тогава излизат всички буболечки, змии, гущери от дупките си. Особено място измежду обичаите на празника заема обредното преследване на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички дейности в този ритуал: стопаните палят огън, прескачат го, удрят по стоманени предмети и назовават: “Бягайте, зъми и гущери, на 40 разкрача ”.

В някои краища на България е публикуван обичаят оратници (огруглици) - това са факли от плява, които всеки собственик завърта към главата си и по този метод пропъжда заболявания и несполуки. Много известен е и обичаят мятане на стрели. Всеки ерген изстрелва с простоват, изработен от самия него, лък запалена стрела в двора на момата, която си е харесал.

На този ден семесят младенци- обредни хлебчета във формата на кукли, намазани с мед. Те са 40 на брой. Толкова са и пълнените чушки с фасул на трапезата, и постните сарми. С 40 залъка и с 40 глътки се приветства небесното величие, което от този ден " се обръща към лятото " и стремглаво стартира да се издига към точката на пролетното слънцестоене.

Имен ден честват Вивиан, Вивиана, Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян и Горянк.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР