На 9 март църквата почита Светите четиридесет мъченици. Това са

...
На 9 март църквата почита Светите четиридесет мъченици. Това са
Коментари Харесай

Вижте кои са имениците днес

На 9 март църквата уважава Светите четиридесет мъченици. Това са 40 римски бойци от арменската кохорта в град Севастия в Малка Армения (дн. град Сивас), които след жестоки мъчения умират за своята религия в Христа през 320 година Те са потърпевши по време на гоненията на Лициний, почнали през 316 година

Най-достоверното отразява тяхното страдалчество Василий Велики в свое произведение по време на техния празник, то е и най-старото сведение за тяхното страдалчество.

Според св. Василий тези 40 бойци въпреки и да нямали връзката на кръвта, имали мощната връзка на ХІІ легион и вярата си в Христа, за която и религия били задържани. Въпреки поканата да се отрекат от своя Бог, те поддържали вярата си и за това били наказани да замръзнат в леденото езеро до Севастия. Само боец на име Мелитос се отрекъл и напуснал другарите си по религия, излязъл от студените води и като отишъл да си вземе гореща баня, с цел да се затопли от внезапната смяна на температурата, умрял на място.

Светците войни са тясно свързани с българската история. Цар Иван Асен II удържа белстяща победа над епирския диктатор Теодор Комнин край Клокотница, известна в историография като борбата при Клокотница. В тяхна чест той издига църка на мястото на събитието, на хълма Хасара до днешното село Сталево и в престолни си град в Търново.

Днес имен ден честват Младен, Младена, Младенка, Горян, Вивиан, Вивиана. Някои одобряват, че на празника на св. 40 мъченици (нар. Младенци), чиито имена са незнайни, могат да честват всички без умишлен имен ден.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР