На 9 март църквата отбелязва Свети Четиридесет мъченици. Тя определя

...
На 9 март църквата отбелязва Свети Четиридесет мъченици. Тя определя
Коментари Харесай

Днес църквата отбелязва Свети Четиридесет мъченици

На 9 март църквата отбелязва Свети Четиридесет мъченици.

Тя дефинира този ден като празник на четиридесетте бойци от арменския полк в гр. Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята религия по време на преследванията на християните от имп. Ликиний /IV в./

С този ден е обвързвано националното поверие, че слънцето се обръща към лято и времето се затопля. Тогава излизат всички буболечки, змии, гущери от дупките си. Особено място измежду обичаите на празника заема обредното преследване на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички дейности в този ритуал - палят огън, прескачат го, удрят по стоманени предмети и назовават: " Бягайте, змии и гущери, на 40 разкрача ". На този ден не би трябвало да се провлича конец, с цел да не се въдят дълги змии и не се загатва името на влечугите. Който убие змия, би трябвало да сложи главата й в босилек, с цел да стане лечителен.

В Западна България и в Плевенско се подготвят по 40 обредни хляба-младенци, които се раздават за предотвратяване от шарка. На други места раздават 40 на брой питки или кравайчета за здраве. В западните елементи на страната денят се тачи и за здраве на воловете. Има вярване, че волът е наобиколен с 40 пояса, в които е неговата мощ. На този ден той ги смъква и по тази причина не трябва да се впряга.

На празника достигналите брачна възраст девойки излизат отвън село преди да изгрее слънцето. В Северозападна България те палят огън и в обредно безмълвие посрещат настъпването на деня. По посоката на първия пропял петел гадаят къде ще бъдат най-хубавите посеви през годината. В Хасковско момите, които ще лазаруват, с песни обикалят полето, след което отиват при воденица.

Стопанката ги посреща с пита със сребърна пара в нея. Тя разчупва питата и на която мома се падне парата, тя ще бъде лидерка на лазарките. Обичаят приключва с хоро на реката, където идват и ергените.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР