На 9 март отбелязваме Световния ден за борба с бъбречните

...
На 9 март отбелязваме Световния ден за борба с бъбречните
Коментари Харесай

Петата причина за смърт в света: 4 малко известни рискови фактора за бъбреците


На 9 март означаваме Световния ден за битка с бъбречните болести. Очаква се до няколко години те да се трансфорат в петата причина за гибел в света, като изпреварят диабета.

Едва ли има човек, който да не е наясно с главните рискови фактори - високо кръвно налягане, диабет, холестерол, първично бъбречно заболяване, които въздействат на този толкоз значим орган.

Има обаче други фактори и привички, които не са толкоз известни, само че също се отразяват, от време на време съществено, на бъбречната функционалност. Върху тях е акцентът на Клиниката по нефрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ през тази година.

Билките

Снимка: iStock


Парадоксално, само че едно от скритите неща, които могат да увредят бъбреците, са билките. Оказва се, че приготвени по погрешен метод, в неправилна съразмерност и в композиция с обичайни лекарства, те могат да бъдат токсични за бъбрека. Причината е, че за разлика от обичайните медикаменти, те не подлежат на никаква регулация. Често на етикетите написа за многото потребни свойства, само че на никое място не се изреждат нездравословните.

„ Имала съм пациент, който приемаше по едно и също време 12 билки, в това число смола, бял бодил и тамян. Той пристигна при нас в извънредно тежко положение и сериозна токсикоза “, изяснява проф. доктор Боряна Делийска от Клиниката по нефрология в болничното заведение.

По думите ѝ фарма проучванията, които наблюдават взаимоотношението сред естествената и обичайна медицина, са доста нищожни, а се оказва, че билките могат освен да обезвреждат действието на даден медикамент, а даже да го създадат отровен.

Съществува ензим в черния дроб, през който медикаментите се метаболизират, с цел да се усвоят от организма. Част от билките също се усвояват посредством този ензим и в случай че той се блокира, лекарството може да стане или токсично, или да не работи. Една от първите билки, за които има към този момент публична рекомендация да не се приема в композиция с избрани медикаменти, е жълтият кантарион , за който е потвърдено, може да блокира въпросния ензим в черния дроб. Друг естествен артикул с сходно деяние е грейпфрутът , който също е целесъобразно да не се приема дружно с медикаменти.

Високопротеиновите диети, банкет на големи дози витамини, анаболи и хранителни добавки

Други фактори, които съществено могат да се отразят на бъбречното здраве, са по-чести измежду младежите, интензивно занимаващи се със спорт, фитнес или бодибилдинг. Това са високопротеиновите диети, приемът на големи дози витамини, анаболи и хранителни добавки като креатин, енергийни питиета. Оказва се, че несъразмерният банкет на протеини може да повреди бъбреците даже на изцяло здрав, младеж.

Пример е средностатистически младеж, който в продължение на пет години е упражнявал интензивно и е подпомагал процеса на трупане на мускули с банкет на „ ветеринарни “ дози витамини и други хранителни добавки. Тъй като бъбрекът е спокоен орган, който страда безмълвно, спортуващият не е схванал, че е болен.

„ На петата година, когато пристигна с нараснал креатинин, бъбрекът му работеше единствено към 30%. Тогава битката е да спасим най-малко тези 30%, които са останали, само че и това не постоянно е допустимо “, изясни проф. доктор Боряна Делийска.

Възрастта

„ На възрастния човек кожата му е сбръчкана, косата е бяла, мозъчната функционалност понижава с възрастта, няма по какъв начин да чакаме, че бъбрекът е някакъв другоземен орган, който не е зависим на времето “, изяснява проф. доктор Боряна Делийска.

След 40-ата година бъбречната функционалност спада с 1 единица всяка година. Предизвикателството пред лекарите е да разграничат по кое време понижена бъбречна функционалност е при „ здрав остаряващ бъбрек “ или това е „ болен и остарял бъбрек “.

Запазването на хранителния режим при възрастните хора

Това е последният, само че не и по значимост фактор, чиято значителност се подценява. По последни данни намаляването на мускулната маса при възрастните е директно обвързвано с нараснала смъртност.

„ Хората в преклонна възраст по разнообразни аргументи не одобряват доста храна, само че те са доста изпълнителни. Ако им забраним дадена храна, какво става - пациентът има сърдечни недоволства и кардиологът му споделя да не яде мазнини и сол. Човекът обаче има и възрастов диабет и ендокринологът му не разрешава да приема въглехидрати. Нефрологът вижда, че е с леко нараснал креатинин и му не разрешава да приема белтъци. Излиза, че възрастният човек освен, че е с намален вкус по принцип, само че той не може да приема мазнини, въглехидрати, белтъчини и изпада в малнутриция и то породено от нас-лекарите. Освен това съгласно международните рекомендации при възрастни хора главното е да се резервира храненето “, изяснява проф. доктор Делийска.

Според нея няма причина даже в случай че възрастният човек да има потвърдено хронично бъбречно заболяване, да му се постановат ограничаващи диети, които по-често единствено биха му навредили.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР