На 9 февруари 1999 г. започва продължилият над 8 години

...
На 9 февруари 1999 г. започва продължилият над 8 години
Коментари Харесай

Българските медсестри са арестувани в Бенгази преди 19...

На 9 февруари 1999 година стартира траялият над 8 години призрачен сън за петте български медицински сестри  - Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова. Те са арестувани с още 18 български медицински лица, работещи в болничното заведение в Бенгази, Либия. Няколко дни по-късно е задържан и брачният партньор на Кристияна - доктор Здравко Георгиев.

По обвиняването, че са заразили либийски деца със СПИН  са арестувани и разпитвани над 200 души от личния състав на болничното заведение в Бенгази, в това число полски, филипински и други задгранични медици. Всички са освободени, с изключение на шестимата българи и един палестинец - доктор Ашраф ал Хаджудж.

Българското посолство в африканската страна няма съответна информация за протичащото се със сънародниците ни и евентуално това е единствената причина в пандиза да останат единствено тези, за които в първите дни на задържането няма никаква дипломатическа интервенция.

Едва на 13 февруари 1999 година в българските медии се появяват сведения за арестите. Официалното известие на Триполи е направено на 16 февруари, като се твърди, че инфектираните деца са 400.

 Следва хронологията на най-важните дати в процеса: 

7 февруари 2000 година - Официално стартира процесът против 6-имата българи, палестинския доктор и 9 либийци.

2 юни 2000 година - София оповестява, че медиците са били измъчвани.

3 септември 2003 година - Френският доктор Люк Монтание свидетелства, че епидемията е избухнала година преди българите да дойдат в болничното заведение.

6 май 2004 година - Петте медицински сестри и палестинският лекар са наказани на гибел. Д-р Здравко Георгиев е освободен, само че не му разрешават да напусне Либия. 9-те либийци са оправдани.

21 януари 2006 година - Семейства на жертвите желаят общо 5,9 милиарда $ за уреждането на делото.

11 юли 2007 година - Върховният съд удостоверява смъртното наказване.

12 юли 2007 година - Изненадващо посещаване в Либия на брачната половинка на френския президент Никола Саркози Сесилия, която се среща с медицинските сестри, фамилиите на инфектираните деца и полковник Кадафи.

15 юли 2007 година - Семействата на инфектираните се съгласяват да одобряват обезщетения от по един милион $ на дете.

17 юли 2007 година - Висшият правосъден съвет на Либия заменя смъртното наказване с пожизнен затвор.

24 юли 2007 година - Българските медици се завръщат в България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР