На 9 декември се отбелязва международният ден за борба с

...
На 9 декември се отбелязва международният ден за борба с
Коментари Харесай

Днес е международният ден срещу подкупите - гоним Турция...

На 9 декември се отбелязва интернационалният ден за битка с корупцията. Провъзгласен е от Общото заседание на Организация на обединените нации с резолюция от 21 ноември 2003 година. На този ден преди 14 години в Мексико е открита подписка за Конвенция на Организация на обединените нации против корупцията.

Целта, както се загатва в резолюцията на Генералната асамблея, е задълбочаване на разбирането за проблемите на корупцията и ролята на Конвенцията за битката с корупционните практики. В резолюцията няма нормалните при такива случаи апели за всеобщо отбелязване на този ден и провеждането на специфични мероприятия.

Според проучване на неправителствената организация „ Прозрачност без граници “ България е на 75 място по корумпираност в класацията на 176 страни, само че е най-засегната всред страните в Европейски Съюз.

Освен това тя губи позиции към по-лошо, защото съгласно предходното проучване е била на 69-о място. Най-силно обхванати от корупция в България са правосъдната система и законодателната власт. Страната ни дели 75-ото място с Турция, както и с Кувейт и Тунис.

Организацията слага преди всичко като минимум корумпирани страни за 2016 година Дания и Нова Зеландия, следвани от Финландия, Швеция, Швейцария и Норвегия. Сомалия е на дъното на класацията, а над нея са Южен Судан, Северна Корея и Сирия.

От членките от Европейски Съюз преди България са Гърция (69-а), Италия (60-а) и Румъния (57-а). Унгария е на 57-о място, Хърватия - на 55-о, а Словакия - на 54-о. От страните от района на първо време е Словения (31-а), Кипър е 47-и, Сърбия - 72-а, Албания и Босна разделят 83-ото място с други страни, а Македония - 90-а. Най-назад, на 95-о място, е Косово. Русия и Украйна разделят 131-ото място с Казахстан, Иран и Непал.

Резултатите открояват връзката сред корупцията, неравенството и популизма. Те взаимно се подхранват и затварят в обаян кръг корупцията и неравномерното систематизиране на властта и на благосъстоянието в обществото. Когато обичайните политици не съумеят да се оправят с корупцията, хората стават цинични.

Те все по-често се обръщат към популистки водачи, които дават обещание да разбият цикъла на корупцията и привилегиите. Това обаче по-скоро задълбочава, в сравнение с понижава напреженията, подхранващи възхода на популизма, означават от неправителствената организация. /Марица.бг
тагове турция кувейт рушвет ден
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР