На 9 Декември Българската Православна църква чества празникът, наречен Зачатие

...
На 9 Декември Българската Православна църква чества празникът, наречен Зачатие
Коментари Харесай

СВ. АННА – Голям празник! 9 Декември

На 9 Декември Българската Православна черква празнува празникът, наименуван Зачатие на Света и Праведна Анна – майка на Дева Мария.

На този Свят ден Имен ден честват всички, които носят имената и производните им: Анна, Ана, Анка, Ани, Анета, Аня, Анелия, Аня, Яна, Янко, Янка.

Св. Анна е майката на Пресвета Богородица и по тази причина името се смята за свято и благословено и значи „ берекет “.

Св. Анна е настойничка на фамилията, съюза сред съпрузите, майчинството, на девиците, бременните дами и вдовиците.

Според националният календар:

Този ден се свързва със промяната посоката на придвижване (на изток) на слънцето, т.е. от този ден деня стартира да пораства.

Според националните поверия:

В навечерието на празника стопаните на къщата палят огън пред всяка врата с тор, ръсят с пепел и просо към стопанските постройки. Така се избавят от въздействието на зли сили, демони и черни вълшебства.

Какво не би трябвало да се прави на този ден?

Жените не би трябвало да работят нищо, да не пипат вълна, а мъжете да не напущат границите на обитаемото място, тъй като по поляните „ скачат “ самодивите и ще ги отвлекат.

Кратка история за животът на Светицата.

Старото поверие за Св. Анна гласи, че е родена в Юдея и расла в фамилният й дом във Витлеем. Нейните родители, Натан и Мария, са потомци на Давид. Те били лишени от материални благосъстояния, само че били богати на добродетели и положителни каузи.

На 24-годишна възраст тя се омъжила за Йоаким. Той също бил от рода на Давид. Отгледан в Назарет в богато и известно семейство. Йоаким и Анна приели брака си за заветен съюз, в който Бог ги сплотява. Праведната Анна била модел за подражателство за всички омъжени дами. Въпреки обстоятелството, че били щастливи съпрузи, те нямали свои деца, в продължение на двадесет години брак.

Един ден Анна отишла в градината, с цел да оплаче ориста си. Поглеждайки към небето, тя видяла гнездо от врабчета на лаврово дърво, почнала да моли Бога: „ Боже Всемогъщ, който даде поколение на всички същества, диви и домашни животни, влечуги, риби, птици и всички те се радват на поколение, за какво ме лиши от дара на Твоята благосклонност?

И тогава ангелът Господен се явил и споделил: „ Анна, Бог чу молитвата ти. Ще заченеш и ще родиш, а потомството ти ще се популяризира по цялата земя. “

Анна дала отговор: „ На живият Бог ще родя наследник или щерка, ще Му го дам като подарък и това дете ще Му служи до края на дните си. “

На 45-годишна възраст, на 8 септември, Анна родила момиче, което съгласно еврейската традиция получило името Мария.

Когато Мария пораснала, Анна изпълнила обета си. Семейството отишли в Йерусалим. Двойката довела щерка си в храма за посвещение в работа на Бога.

Служейки в храма, Мария израснала в любовта и благодатта на Бог. Тя останала там до 12-годишна възраст и превъзхождала всички други девойки със своето благочестие, знание на Божия закон, примирение, непорочие и всички добродетели.

През 710 година мощите на Св. Анна са пренесени в Константинопол и сложени в базилика, издигната в нейна чест, от император Юстиниан. От там, по време на кръстоносните походи, мощите й са пренесени във Франция, покрай Лион.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР