На 88-годишна възраст този свят напусна създателят на модерната анестезиология

...
На 88-годишна възраст този свят напусна създателят на модерната анестезиология
Коментари Харесай

Отиде си създателят на модерната анестезиология и реанимация във Варна

На 88-годишна възраст този свят напусна основателят на модерната анестезиология и реанимация във Варна и пионер на водното избавяне по българското Черноморие - доктор Власаки Луков Власаков.

Роден в София на 18 март 1930 година, наследник на доктор и художничка, Власаки Власаков приключва Априловската гимназия в Габрово, а по-късно - медицина - стартира в Пловдив и приключва образованието си в София.

Работата си като доктор стартира в Добрич, след което вплита живота си в медицината на град Варна.

Медик с две специалности – хирургия и анестезиология и реанимация, доктор Власаки Власаков е в първата група преподаватели на новосъздадения Висш медицински институт - Варна /сега Медицински Университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “/ и Институт за здравни фрагменти (днешният Медицински колеж). Първо води образование по хирургия, а по-късно - по анестезиология и реанимация – секторът, който след това оглавява.

През 1965 година доктор Власаки Власаков основава по европейски модел първото извънстолично поделение по анестезиология, реанимация и интензивно лекуване - ОАРИЛ, в тогавашната Окръжна и факултетска болница, днешната МБАЛ „ Света Анна - Варна “, което оглавява и трансформира в районен център за подготвеност. Консултант е за цяла Североизточна България и води следдипломната подготовка по анестезиология и реанимация в района.

През 1967-68 година със стипендия от Световна здравна организация минава едногодишен международен курс в Копенхаген, Дания - международен център по анестезиология и интезивно лекуване, последван от специализация в академични клиники на Швеция, в това число - Каролинска (Стокхолм), Упсала, Лунд.

По време на работата си в ОАРИЛ доктор Власаков вкарва, практикува и разпространява голям брой модерни способи за лекуване, в това число - кардио-пулмонална реанимация (1963), централна венозна катетеризация, сложно лекуване на шока, микротрахеотомия, и други.

Участвал е независимо и като съавтор в над 70 отчета на национални симпозиуми, конгреси, конференции в България. През целия си професионален път той преподава анестезиология и интензивно лекуване и води тематични кръжоци.

Като заслужен наследник на татко си, който е в първата задача на Българския Червен кръст през Първата международна война, доктор Власаки Власаков е един от основателите на модерното водно избавяне по българското Черноморие. Активно взе участие в организирането на медицинските служби на Висш съдебен съвет, и основава неповторимия за времето си Спешен преносим реанимационен екип (СПРЕ).

След пенсионирането си, доктор Власаки Власаков продължава лекторската си активност в Българския червен кръст, както и да работи като анестезиолог до 86 годишна възраст.

През дългогодишната си активност доктор Власаков получава и редица награди: Народен медал на труда - златен; повторен първенец на МНЗ и заслужил активист на БЧК - златен орден. Д-р Власаки Власаков е Почетен член на Борда на Българското сдружение по Анестезиология и Интензивно Лечение.

Ръководството и екипът на МБАЛ „ Света Анна - Варна “ скърби със фамилията на доктор Власаки Власаков и изрича голямото си страдание за загубата на индивида, чийто живот бе медицината.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР