На 87-годишна възраст почина звукоинженерът и Георги (Джони) Пенков, съобщи

...
На 87-годишна възраст почина звукоинженерът и Георги (Джони) Пенков, съобщи
Коментари Харесай

Отиде си Джони Пенков

На 87-годишна възраст умря звукоинженерът и Георги (Джони) Пенков, заяви писателката Ина Вълчанова. През последните месеци от живота си той боледуваше тежко, предава.

Георги Пенков е роден на 27 ноември 1933 година в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на Боян Пенков. През 1966 година приключва радиотехника във ВМЕИ " Ленин ". Сетне специализира във Франция електроакустика и стартира да работи като звукооператор. Бил е теоретичен помощник в НИИ. През 1979 година става доцент по звукотехника. Изявява се и като артист. От 1960 година озвучава филми.

Неподражаемият глас и необикновен изказ на Джони са негова " запазена марка ". Гласът на Джони звучи и в именитото радио шоу на Тодор Колев " Как ще ги стигнем американците ". В киното е играл във филмите " Рицар без ризница ", " Сватбите на Йоан Асен ", " Илюзия ", " Търновската кралица ", " Аз, графинята ", " Немирната птица обич ", " Неочакван поврат ", " Операция Шменти шапки " и други Носител е на медал " Кирил и Методий " - II степен (1970). Документалният му филм " Ятаци " печели няколко награди, в това число и на Фестивала на българското кино във Варна и от фестивала в Лайпциг.

В последното си изявление пред " България през днешния ден " той си пожела да доживее рождения си ден. " Ако доживея рождения си ден през ноември, ще черпя. Веднъж към този момент се случи знамение, нека стане отново, оптимист съм. " Актьорът повече от година мъчно се лекува след интервенция на гръбначния прешлен, с която докторите Асен Цеков и Марин Генов го избавиха от инвалидната количка. " Счупих си прешлен на гръбнака, откакто паднах на стълбите. И това нещо продължи толкоз дълго, че чак не помня от болкоуспокояващите от по кое време тъкмо почна всичко ", показа, когато бе в по-добра форма Джони Пенков. Имало заплаха озвучителят на над 150 документални кино лентата, работил с Радой Ралин и Тодор Колев, да остане на инвалидна количка вечно, само че " положителните доктори ", както назовава спасителите си, създали чудото за него точно в Страстната седмица. " Чудо се случи с мен. Дължа живота си на златните ръце на тези доктори. Благодарение на тях въпреки всичко ще вървя. Вярно, че ден след ден и това възобновяване няма да е за месец-два, а за доста повече, само че съм оптимист. Има вяра и за мен ", споделя тогава той.

През цялото време до Пенков бдят децата му - синът Тодор и дъщерята Ива, които са от двата разнообразни брака. Децата се редували край леглото му и не го оставали и за минута самичък. Актрисата Мирослава Стоянова, която изигра Лила от " Тютюн " и е първата му жена, също се грижи за Джони. От време на време поради мощните болкоуспокоителни артистът въобще не знаел къде се намира или непрекъснато спял. " Винаги съм бил огромен оптимист и това ме е спасявало в тежки моменти. Та още съм детски, в случай че мога да кажа по този начин. И, да, най-важното в тези последни години на пандемия за мен е, че не съумях да умра. Имах цялостната опция, само че не се стигна до такава степен. Това не е ли знамение ", пробва да се майтапи той преди няколко месеца.

Малко прочут е персоналният живот на Пенков. С актрисата Мирослава Стоянова се срещат в Смолян. Тогава Рангел Вълчанов почнал да слага пиеси в локалния спектакъл и поканил Джони Пенков да оправя звуковите уредби. Дошъл и Христо Илиев-Чарли. Той и Джони живеели в една стая. Любовта на Джони с Мирослава почнала, когато тя била разпределена в Смолянския спектакъл. Бракът им изтраял 7 години. Синът им Тодор дълго време живя в Германия, преди този момент във Франция, където приключи художествената академия, а след това се реалокира в Берлин. Джони има и щерка Ива, която е от втория му брак с Дениз Герганова, инженер
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР