На 85 години си отиде Илия Чубриков, легенда в автомобилния

...
На 85 години си отиде Илия Чубриков, легенда в автомобилния
Коментари Харесай

Тъжно: От този свят си отиде легенда в автомобилния спорт у нас

На 85 години си отиде Илия Чубриков, легенда в автомобилния спорт, заяви Nova.

Той е роден на 8 януари 1935 година в град Габрово. Със спорт стартира да се занимава още в началното учебно заведение, в началото със ски-спорт, а по-късно и с мотоциклетизъм.

През 1956 година взе участие в съревнование, извършено в баварския град Гармиш-Партенкирхен, където се класира преди всичко.

През 1967 година Илия и неговият навигатор Кольо Чубриков започват в известното в предишното Рали Трансбалкания, което се организира на територията на три страни - България, Югославия и Румъния, със спортен автомобил Булгар Рено 8, с размер на мотора 1150 см³, като екипажът печели победа в клас до 1400 см³.

Печели Рали „ Златни пясъци “ (сега Рали България) с хитовия по това време автомобил Рено Алпин 1600, през 1971 година.

През 1983 година става част от известния отбор на цигарения тръст Ротмънс, за който пилотира автомобил Рено 5 Турбо. С новия си автомобил се класира на 3-то място на Рали „ Златни Пясъци “, побеждава в Рали Хеброс и Рали Гюнайдън (Турция). Благодарение на положителното си показване през годината, Чубриков приключва на пето място в европейския шампионат.

Той бе един от единствено трима родни водачи, които са печелили рали " България " в неговата история. Другите са Димитър Илиев и Крум Дончев

Приключва своята кариера на играч през 1990 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР