На 83-години на 1 януари е починал Калисто Танци, бизнезменът,

...
На 83-години на 1 януари е починал Калисто Танци, бизнезменът,
Коментари Харесай

Почина Калисто Танци - мъжът, завел Христо Стоичков в Парма

На 83-години на 1 януари е умрял Калисто Танци, бизнезменът, който трансформира дребната си фамилна компания в големия конгломерат " Пармалат ", след което претърпя един от най-големите банкрути в историята на Италия.

Неговото име се свързва и с " Парма ", като тъкмо с неговите пари бе платен Христо Стоичков от " Барселона ". Танци е умрял от пневмония в болница в Парма, изясни фамилията му.

" Пармалат " банкрутира през 2003 година, когато бе открита дупка от 14 милиарда евро в салдото на компанията. При него стотици дребни вложители изгубиха парите си, а имаше земетресения в света на банките, спорта, туризма и заниманията.

Фирмата е надписвала облагите си и продажбите си години наред. Нейният срив докара до следствие на доста банки.

Танци бе съден по един куп обвинявания, дружно с другите шефове на компанията и извесни италиански банкери. Той бе разгласен за отговорен за машинация, умишлен банкрут и още куп обвинявания.

Роден през 1938 година в дребното градче Колечио. Едва на 22 той поема компанията за млечни артикули на дядо си. Само за 4 десетилетия " Пармалат " имаше 130 завода за млечни и хранителни артикули по света.

Бизнесгалактиката му включваше футболния " Парма " в най-силните му години, туристическа компания и телевизионна мрежа. Той бе спонсор на скиори и тимове от Формула 1.

Кризата с " Пармалат " избухна през 2003 година, когато бе обявено, че банкова сметка на компанията с 4 милиарда евро на Каймановите острови, изобщо не съществува. Веднага бяха подадени документи за банкрут.

По-късно управляващите откриха, че Танци е скрил картини на Пабло Пикасо, Клод Моне и Винсент ван Гог в домовете на другари. Те бяха продадени през 2019 година

Христо Стоичков струваше на " Парма " 11 милиона евро през лятото на 1995 година След това бе върнат на " Барселона " единствено за 2,4 милиона след един сезон в Италия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР