На 82-годишна възраст почина един от най-великите футболисти за всички

...
На 82-годишна възраст почина един от най-великите футболисти за всички
Коментари Харесай

Почина Кралят на футбола Пеле

На 82-годишна възраст умря един от най-великите футболисти за всички времена – Пеле. Бразилската легенда си отиде след дълга борба с онкологично заболяване – рак на дебелото черво. Освен това той имаше сърдечна и бъбречна непълнота.

Пеле бе настанен в болница в Сао Пауло в края на ноември, само че макар напъните на лекарите не съумя да се пребори с заболяването.

Едсон Аранчис до Нашименто, прочут още като Пеле, е роден на 23 октомври 1940 година Още на 15-годишна възраст заиграва за бразилския гранд Сантош, а единствено година по-късно е извикан и в националния тим на Бразилия. Става международен първенец през 1958, 1962 и 1970 година, като е единственият футболист в историята с три трофеи от Мондиал.

Тъкмо след първото си присъединяване на този конгрес през 1958 година получава прякора „ Краля “. Водещ изпълнител за националния тим на Бразилия с 77 гола (в 92 мача), като дели първото място с Неймар. Кариерата му е изпълнена с върхови достижения и върхове. Той е 6-кратен първенец на Бразилия със Сантош, както и повторен притежател на Копа „ Либертадорес “ и Междуконтиненталната купа на ФИФА.

Общо в кариерата си на клубно и интернационално равнище има 1363 дуела и 1279 попадения. Личният му живот е спорен. Пеле има три брака и седем деца. Между 1995 и 1998 година е Министър на спорта в Бразилия. През 2000 година дели първо място с Диего Марадона в класацията на ФИФА за „ Най-добър футболист на ХХ век “.

Поклон пред паметта му!
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР