На 81 години е починал авторитетният български учен проф. д.ик.н.

...
На 81 години е починал авторитетният български учен проф. д.ик.н.
Коментари Харесай

Почина българският учен проф. Нансен Бехар

На 81 години е умрял авторитетният български академик проф. д.ик.н. Нансен Бехар - дълготраен учител в Стопанския факултет на СУ, оповестиха от Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Нансен Бехар е роден на 17 април 1940 година в Стара Загора. Дългогодишен професор е по интернационалните стопански връзки и е лекар на икономическите науки, учител в Стопанския факултет на Софийския университет, където е бил началник на Катедрата " Икономика ". Автор е на научни монографии, на публикации и студии по проблемите на стопанската система, оповестени на девет езика.

Проф. Нансен Бехар е бил също по този начин шеф на Института за обществени разбори към Българска академия на науките и учител в УНСС. Участвал е като началник и член на интернационалните планове - по естествените запаси към Организация на обединените нации, по икономическата сигурност на Балканите към фондацията " Форд ", по етническите спорове и стопанската система към НАТО и други

През 1992 година проф. Бехар основава първия частен проучвателен институт. Това е Институтът за обществени и политически разбори.

Избран е за депутат в 38-ото Народно заседание, където е заместник-председател на Комисията за национална сигурност, както и е член на Парламентарната делегация в Европейския парламент.

Членувал е в Пьогушкото придвижване на учените, учредено от Айнщайн и Ръсел, както и в интернационалните асоциации по политически науки и интернационалните редколегии. Проф. Нансен Бехар е бил заместник-председател на Президиума на Висшата атестационна комисия, член на Икономическия и обществен съвет на Република България и на Европейския стопански и обществен комитет. Проф. Нансен Бехар е бил и непрекъснат член на придвижването на учените за сигурност и световни проблеми на Европейския съюз. Носител е на ордена " Кирил и Методий " - първа степен, на Златния знак на Българска академия на науките, както и на редица интернационалните награди и оценки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР